El president del parlament del Mercosur, Daniel Caggiani, veu amb "molta preocupació" la "violació" de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya. En declaracions a l'ACN, Caggiani assegura que les "diferències polítiques" s'han de resoldre "de manera democràtica mitjançant el vot", tal com es fa en "sistemes democràtics forts i seriosos". Després d'una reunió a la seu del Mercosur a Montevideo amb els consellers d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i de Treball, Chakir El Homrani, el president del parlament del Mercosur denuncia la "violació dels drets polítics" de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín per no poder exercir com a eurodiputats malgrat haver-ne estat elegits.

"Sens dubte, qualsevol situació de menyspreu als drets civils i polítics contra un parlamentari trobarà per part del parlament del Mercosur un llaç de solidaritat", subratlla Caggiani, que es mostra partidari de "fer sentir la veu" sobre aquesta "violació" de drets "allà on correspongui".

A més, el president del parlament del Mercosur, que pertany al partit Moviment de Participació Popular de l'Uruguai, que forma part del Front Ampli, fa una crida a "buscar camins d'enteniment" per tal de "resoldre les circumstàncies polítiques de manera democràtica, tal com correspon a qualsevol sistema democràtic".

Malgrat apuntar que el parlament del Mercosur no ha abordat la situació política a Catalunya, Caggiani fa notar que algun dels grups que formen el parlament sí que han expressat una opinió sobre la situació política a Catalunya.

Alfred Bosch ha apuntat que pronunciaments com aquest fan "avançar" i "ajuden a trobar una solució" a la situació política. Bosch ha explicat des de Montevideo que aquesta afirmació del president del parlament del Mercosur reivindica la necessitat de "respectar la democràcia", així com que "en el segle XXI no pot haver presos polítics". Després d'una setmana de viatge a l'Uruguai, el conseller d'Acció Exterior ha celebrat la "complicitat" que ha rebut al país. "Entenen que hem de ser amics", ha remarcat.

Per Bosch, les declaracions de Caggiani són una mostra que el cas català s'està internacionalitzant i que no és un afer intern. "Les coses es plantegen amb més objectivitat des de la distància", ha dit el conseller preguntat sobre si hi ha més "complicitats" amb la situació a Catalunya a països de fora de la Unió Europea que amb els mateixos estats europeus.

Com a balanç després de prop d'una setmana de viatge a l'Uruguai, Bosch ha remarcat les "complicitats" que ha trobat al país, així com que l'hagin rebut alts representants del govern uruguaià. "Ens han rebut al més alt nivell. Hem parlat de tu a tu amb ministres del govern", ha assenyalat el conseller.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat