Xavier Melero, un dels advocats destacats del judici al procés, traurà a la llum a finals de novembre el llibre que explica el que encara no s'ha dit ni vist del judici al Tribunal Suprem, El encargo. "Des d'una substancial llunyania política, li confereix una credibilitat que poques vegades es troba en les obres sobre el procés. L'autor no és un devot creient de la causa, sinó únicament un competent advocat que compleix amb solvència un encàrrec, per enverinat que sigui", diu del lletrat de Joaquim Forn la mateixa editorial Ariel.

Melero va fer una defensa tècnica, allunyada de l'estratègia política i va portar el testimoni més esperat de les defenses: el major, Josep Lluís Trapero, processat per l'Audiència Nacional i pendent de judici. El perfil de Xavier Melero respon a la pregunta que es fa el llibre: "Pot un home no independentista defensar els processats per la revolta?". 

Es tracta d'un assaig que es llegeix com una novel·la judicial. Aconsegueix retratar cadascun dels molts personatges que apareixen en el llibre, humanitzant-los, dotant-los de vida, més enllà de l'adscripció ideològica. Narrant des de dins, com un genuí insider, les estratègies i tensions de les defenses, els secrets judicials, les misèries i enlluernaments dels que han tocat poder ―siguin jutges o polítics―, els dubtes i temors dels encausats, Melero construeix un relat apassionant, en el qual no falta un encomiable to humanista ―al capdavall tots tenen, equivocades o no, les seves raons― i unes pinzellades de referències culturals i sentit de l'humor que posen la distància justa amb la gravetat del que està en joc.

Xavier Melero ja va demostrar la seva capacitat descriptiva i d'oratòria durant el seu informe inicial, el final i fins i tot en els interrogatoris que va fer durant el judici. 

Xavier Melero és un advocat amb un llarg recorregut en dret penal. Professor del Màster en Advocacia de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha estat soci en firmes legals de primer nivell mundial. Va participar en la polèmica defensa dels infants del Raval i es va encarregar de la defensa d'Artur Mas en el judici del 9-N. Defensor de càrrecs de Convergència als tribunals, amic personal de Jordi Pujol, lletrat del seu fill Oriol, Melero compta amb la confiança del Gotha convergent i nacionalista.