El líder de l'esquerra francesa Jean-Luc Mélenchon espera "que hi hagi una bona sortida comuna" a la situació política a Catalunya, arran de l'article firmat per 52 diputats del seu país en Le Journal du Dimanche, que critica l'"atac a les llibertats fonamentals" dels independentistes.

En una trobada amb premsa a Montevideo, amb motiu d'una visita dins de la seva gira llatinoamericana, que va començar a Mèxic, Mélenchon ha reconegut haver firmat l'article com "un senyal de fraternitat" cap a Espanya.

"Firmem per dir 'ens interessem en el que està passant, si podem donar garantia, la donem nosaltres'. Ens interessa el que està passant a Espanya, és un senyal de fraternitat. Em sento implicat i vull que hi hagi una bona sortida comuna", ha dit.

El líder de La Francia Insumisa (LFI) va demanar "reduir l'incendi" que, segons ell, existeix en tot aquest procés independentista i ha considerar que no pot resumir-se "en violència i empresonament perquè això pot donar-te tranquil·litat una setmana o dues". "Nosaltres no podem fer una declaració d'amor europea i quan passa una cosa tan terrible, tan violenta, no tinguem res a dir", va explicar Mélenchon, si bé va defensar que Espanya ha de decidir sobre la qüestió perquè "té la seva sobirania".

El polític francès també va opinar sobre la falta d'acord entre el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) i Podemos per formar un Govern a Espanya que sembla ser ja un costum europeu. "Hi ha un pilot automàtic neoliberal que no necessita que hi hagi Govern ni majoria per fer el mateix. Em sembla interessant veure'l així", va aclarir.

A més, va considerar que l'actual president en funcions, Pedro Sánchez, i el seu Executiu estan donant "un senyal a l'oligarquia espanyola i d'Europa que ells no canviaran res, que es quedaran en una línia neoliberal."

Mélenchon va agregar que el PSOE té per objectiu "ofegar a Podemos" i que si "el ball de la unitat de l'esquerra" és per "menysprear com fa Sánchez amb Podemos, que es quedi a la casa".

El líder de La Francia Insumisa (LFI) va visitar aquest diumenge en la seva granja (finca rural) a l'expresident de l'Uruguai José Mujica (2010-2015), amb qui després va coincidir en un acte públic amb militants del Front Ampli, la coalició governamental.

Mélenchon rebrà el 3 de setembre a la Universitat Nacional de Lanús (província de Buenos Aires) un Doctorat Honoris Causa de l'esmentat centre acadèmic i, dos dies després, visitarà a la presó l'expresident brasiler Luiz Inacio Lula da Silva, empresonat a Curitiba (sud del Brasil).