El poble Medinyà, al Gironès, deixarà de ser municipi independent el 31 de gener del 2018. La comissió gestora s'ha vist forçada a dissoldre's, en el ple ordinari d'aquest dimecres, arran de la sentència del Tribunal Constitucional i l'aplicació del 155.

Medinyà va convertir-se en el municipi 222 de les comarques de Girona el juny del 2015. Va ser llavors quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que va permetre segregar-lo de Sant Julià de Ramis (on estava annexionat des del 1972). Un text que, fins i tot, va comptar amb l'aval del PPC.

Mig any després, al febrer del 2016, va constituir-se la comissió gestora que havia de governar Medinyà fins al 2019, quan les municipals permetessin constituir-ne l'Ajuntament. Però ara, la comissió desapareix i Medinyà deixarà de ser municipi independent a partir de l'1 de febrer del 2018, tornant a integrar-se a Sant Julià de Ramis.

La sentència del Tribunal Constitucional, agreujada per l'aplicació del 155, han obligat la junta gestora a dissoldre's. La decisió s'ha pres aquest dimecres al ple municipal, on hi han assistit una quarantena de veïns. La presidenta de la comissió, Montse Garcia, ha dit que no han tingut cap més remei que deixar d'existir.

"Hem de votar-ho, però ho fem amb tristesa, perquè realment ens vam creure que som municipi", ha subratllat. "Desobeir la sentència no ens portaria enlloc; som unes víctimes més de la situació política", hi ha afegit la presidenta de la junta gestora.

Retrets a Sant Julià

D'altra banda, Garcia ha retret a l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, no haver rebut prou suport des de Sant Julià de Ramis. En aquesta línia, la presidenta de la comissió, ha dit obertament que Puigtió va demanar al delegat de l'Estat, Enric Millo, "que agilitzés la sentència del TC". Un objectiu que, ha explicat, Medinyà no va perseguir en cap moment.

Per últim, Montse Garcia ha lamentat que des que Medinyà va néixer com a municipi només se'ls ha traspassat la gestió de la llar d'infants. Per contra, Puigtió, ha assegurat que ara no és moment per fer retrets i que Medinyà continuarà tenint cert autogovern perquè s'aprovaran pressupostos separats.