El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha revelat que les amenaces de mort cap al president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha intensificat en les últimes setmanes després de les negociacions amb el PSOE, l'acord i la investidura de Pedro Sánchez. "Ens preocupa la seguretat del president Puigdemont. Ens ha amoïnat sempre. Sempre ha rebut amenaces de mort, però les darreres setmanes han augmentat", ha subratllat Josep Rius, qui espera que rebi l'escorta policial "com més aviat millor".

Rius, en una entrevista al programa l'Hemicicle de Catalunya Informació, també ha valorat l'acord entre Junts per Catalunya i el PSOE per tal d'investir Pedro Sánchez. "La legislatura quedarà subjecta als avanços que hi hagi en les converses", ha avisat el portaveu de Junts per Catalunya. A més, el també diputat al Parlament de Catalunya, ha tret pit de l'acord i ha subratllat que és la "primera vegada que els socialistes s'asseuen a una taula per tractar i debatre i arribar eventualment a un acord sobre la celebració d'un referèndum". "El mateix PSOE reconeix que la taula de diàleg no ha funcionat i que s'han de canviar coses respecte als últims anys", ha dit Rius. 

Reunions PSOE-Junts

El vicepresident de Junts per Catalunya opina que l'essència del conflicte és el "reconeixement nacional" de Catalunya. "Hi ha un gruix majoritari de la societat catalana que aposta per la independència i la millor forma d'abordar-ho és un referèndum d'autodeterminació", ha dit. Alhora, Rius ha explicat que el president Puigdemont seguirà encapçalant les converses del seu partit i ha tret pit que s'utilitzi per primer cop un mecanisme internacional per "ajudar a facilitar l'aixecament d'acta sobre les qüestions que es tractin i sobre els compliments dels acords que es puguin dur a terme". "Vull fer valdre que el mecanisme sigui internacional", ha subratllat Rius, qui ha recordat que Pedro Sánchez ha fet una campanya per assegurar que el conflicte havia acabat. 

Per això, l'acord entre Junts i el PSOE manifesta que el conflicte "segueix vigent". Així mateix, ha explicat que l'espai de negociació entre els dos partits s'ha de reunir periòdicament i evitar que "passi com en la taula de diàleg". "La taula de diàleg s'ha reunit només dos cops en quatre anys i l'últim cop el president de la Generalitat la volia fer i no li van deixar", ha afirmat el portaveu de Junts per Catalunya.  De fet, ha explicat que en la primera reunió que es preveu abans que acabi novembre el seu partit posarà sobre la taula la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i la cessió del 100% dels impostos. 

La possible entrada de Junts al govern de Barcelona

El també regidor a l'Ajuntament de Barcelona avisa que no s'han de "barrejar carpetes" sobre la vinculació entre la possible entrada dels de Xavier Trias al govern municipal de la capital de Catalunya i les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez. "Darrerament, el PSC ha fet coses com impedir que Trias sigui alcalde de Barcelona. Qui porta pactant 4 anys amb el PSC és ERC. Tenim una gran desconfiança i per això apostem per un mecanisme de verificació", ha explicat Rius.