Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya i el Partit Nacionalista Basc (PNB) al Congrés dels Diputats han presentat aquest divendres sengles peticions de creació de dues comissions que obren la porta a investigar el lawfare des de la mateixa cambra. Es tracta de les propostes de creació, per una banda, d'una comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya i, per l'altra, una altra sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. El lawfare és un concepte que no apareix de forma explícita en la proposició de la llei d'amnistia que els socialistes van registrar la setmana passada, però, en canvi, sí que figura en l'acord que Junts i PSOE van signar a Brussel·les per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez.

El lawfare havia estat l'escull que durant dies va fer embarrancar les negociacions de Junts amb els socialistes per a la investidura. En l'acord amb el PSOE s'especifica que "les conclusions de les comissions d’investigació que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte amb l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que poguessin derivar-se situacions compreses en el concepte lawfare o judicialització de la política, amb les conseqüències que, si escau, puguin comportar accions de responsabilitat o modificacions legislatives". El registre de les dues peticions el mateix dia que Pedro Sánchez ha promès el seu càrrec davant de Felip VI indica la voluntat de Junts de no deixar marge als socialistes a dilatar les accions perquè es compleixi aquest acord. Junts ja ha fet advertències durant el debat d'investidura.

Investigar la persecució de la "dissidència política"

La petició de creació de la comissió sobre l'Operació Catalunya especifica, entre un dels seus objectius, investigar "totes aquelles iniciatives que s'hagin pogut dur a terme des de les institucions de l'Estat" per tal de "perseguir la dissidència política". Així mateix, també proposarà "mesures de restitució i compensació per a totes les persones afectades per la investigació irregular o il·legals". A través d'aquest espai parlamentari, Junts i PNB volen proposar "mesures oportunes de control, investigació i prevenció per a blindar la democràcia dels abusos i mals usos per part de determinats poders i serveis de l'Estat, en contra del ple exercici dels drets civils i polítics".

Les referències al lawfare en el text de l'acord de Junts i PSOE ha fet saltar les alertes de l'estament judicial espanyol. Alguns sectors judicials, inclòs el Consell General del Poder Judicial, han liderat protestes contra aquestes referències en entendre que es viola el principi de separació de poders. Les darreres setmanes s'han produït manifestacions en contra del pacte de Junts amb el PSOE per part de jutges i fiscals, en paral·lel a les protestes de l'extrema dreta al carrer.

 

 

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!