La primera ministra britànica, Theresa May, ha refermat aquest dilluns la seva posició sobre Gibraltar en les negociacions pel Brexit i ha assegurat que l'acord de sortida avalat diumenge pels 27 protegeix "la integritat territorial" del Regne Unit. "Hem treballat de manera constructiva amb els governs d'Espanya i Gibraltar", ha admès en una compareixença a la Cambra dels Comuns. 

Amb tot, May ha volgut "retre homenatge" al primer ministre gibraltareny, Fabián Picardo, "per la seva tasca" durant les negociacions i ha citat les seves paraules. "Com va dir ell aquest cap de setmana, el text legal de l'acord de sortida no s'ha modificat, això és el que el govern espanyol va intentar repetidament i no ho va aconseguir", ha dit May.

La primera ministra britànica ha recordat també que Picardo va dir que el Regne Unit no els havia "decebut". En aquest sentit, May ha remarcat que la sobirania de Gibraltar "no canviarà". "El nostre missatge als gibraltarenys és clar: sempre estarem al vostre costat", ha dit l'endemà de la cimera extraordinària del Brexit celebrada a Brussel·les "orgullosa" que el penyal sigui britànic. A més, May ha repetit que en les relacions futures entre la UE i el Regne Unit Londres negociarà "per tota la família britànica, incloent-hi Gibraltar".

El govern espanyol nega cap "controvèrsia"

Des de Brussel·les, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha negat aquest dilluns que hi hagi cap "controvèrsia" sobre el pacte acordat diumenge. "Estem molt tranquils en relació a la triple garantia que ha ofert Europa perquè qualsevol afer que faci referència a Gibraltar hagi de tenir present un vistiplau d'Espanya", ha argumentat.

En roda de premsa posterior a la cimera, Pedro Sánchez ja va defensar diumenge que els compromisos polítics assolits per escrit tant del govern de May com dels 26 estats membre i la Comissió Europea "fixen la interpretació jurídica" sobre el paper de l'Estat en les negociacions sobre la futura relació entre la UE i Gibraltar. "Tenim tota base jurídica", va argumentar el president espanyol davant de les crítiques dels qui apunten que els pactes no tenen cap validesa legal.