La primera ministra britànica, Theresa May, ha defensat l'acord assolit amb la Unió Europa aquest diumenge en una compareixença davant la premsa a Brussel·les després que els 27 estats membres del Consell d'Europa l'hagin aprovat. Segons la primera ministra britànica, s'ha aconseguit "el millor acord" i ha emfatitzat en la idea que els britànics tornen a tenir "el control de les fronteres, dels diners i de les lleis".

May ha informat que no se sent especialment trista, com sí que ho han expressat la majoria de dirigents europeus, i ha explicat que intentarà traslladar de primera mà l'acord als britànics mitjançant una gira que farà per tota la Gran Bretanya.

Pel que fa a Gibraltar, May ha estat clara: "El seu estatus constitucional no canviarà", en una clara referència a les paraules de Pedro Sánchez, que ha assegurat que "Espanya té més força que mai dins la Unió Europea". Ha volgut agrair al ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, el paper que ha jugat en les negociacions amb Espanya i ha volgut recordar que Londres seguirà negociant per "tota la família del Regne Unit, inclosa Gibraltar".

D'aquesta forma, May ha ratificat el missatge difós aquest mateix diumenge pel govern britànic a través d'una carta dirigida als ciutadans en què s'assegurava que la posició de l'executiu "no ha canviat ni canviarà" respecte a la sobirania britànica de Gibraltar.

En aquest context, el govern britànic ha expressat la seva satisfacció per haver resolt el malentès amb Espanya i ha puntualitzat que el compromís de negociar la relació futura que hi ha al document de l'acord del Brexit no significa que aquesta relació tingui automàticament el mateix abast territorial que l'acord de retirada, el qual contempla les negociacions de forma bilateral entre el Regne Unit i la Unió Europea, interpretació que havia fet el govern espanyol.

"Aquesta mai va ser la intenció d'aquest acord i, per tant, ens complau brindar la claredat que buscaven els espanyols", afirma el comunicat, després que ahir el govern britànic publiqués un aclariment del mencionat punt que va aconseguir que Espanya aixequés el veto sobre l'acord.

Una sobirania britànica "indestructible"

Amb tot, el Regne Unit ha alertat que aquest aclariment "no canvia el compromís" del país de negociar una relació futura que "funcioni per tota la família del Regne Unit, inclòs Gibraltar".

"La nostra posició sobre la sobirania continua i continuarà sense canvis", insisteix i recorda que el seu "compromís" que no entraria en discussions de sobirania amb Espanya sense el consentiment de Gibraltar és "absolut i indestructible".

El govern de Gibraltar, satisfet

Per la seva banda, Picardo ha celebrat que el text legal de l'acord del Brexit "no s'hagi modificat", ja que l'aclariment sobre l'article 184 no està inclòs en el text, sinó que és un document per escrit independent. "Això és el que el govern espanyol buscava repetidament. Però no ho han aconseguit. El Regne Unit no ens han fallat. Theresa May no ens ha fallat", ha afegit.