El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha acusat avui el govern espanyol de ser "còmplice" de la "repressió", ja que ha permés que la Fiscalia recorri el tercer grau dels presos polítics, que se'ls va atorgar el passat 23 de juliol. També l'ha responsabilitzat de carregar-se el diàleg.

La jutgessa de vigilància penitenciària de Lledoners va suspendre ahir la semillibertat i el 100.2 de cinc dels nou presos polítics: el líder d'ERC, Oriol Junqueras; el conseller Joaquim Forn; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el conseller Raül Romeva. També s'ha anul·lat el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Forn Cuixart Junqueras lledoners presos polítics - Maria Contreras Coll

Forn, Cuixart i Junqueras de camí a Lledoners /  Maria Contreras Coll

Sense voluntat de diàleg

Per Mauri la manera amb la qual actua el govern espanyol és una clara demostració que no existeix cap voluntat de diàleg.

En aquest context, ha remarcat que s'ha de cessar la repressió perquè es "pugui donar un autèntic diàleg", però l'Executiu espanyol no ho ha fet, alhora que ha recordat que durant la campanya electoral, que va tenir lloc el novembre passat, Sánchez es va vantar de controlar la Fiscalia. "Qui s'està carregant el diàleg és el govern espanyol, governi qui governi", ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio

"Que el govern espanyol no miri cap a una altra banda. Ja sabem de quina part està", ha afirmat Mauri, que ha responsabilitzat directament l'executiu de Sánchez de la revocació del tercer grau dels presos polítics, entre ells Cuixart.

Els presos polítics ahir van ingressar al centre penitenciari de Lledoners. Amb això, ha ressaltat Mauri, es demostra que la Fiscalia actua amb "venjança" alhora que persegueix que Cuixart abandoni els seus ideals. "No hi renunciarem mai", ha conclòs.

D'altra banda, el ministeri fiscal també està estudiant els recursos del conseller Josep Rull, el conseller Jordi Turull i la consellera Dolors Bassa, que tot indica que es presentaran en els propers dies.