L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, ha ordenat, sense respectar l'acord del ple municipal, retirar una pancarta de la façana de l'Ajuntament per l'alliberament dels presos polítics. Bote ha decidit aquest dilluns de manera unilateral actuar d'ofici per garantir "la neutralitat institucional a la façana" del consistori.

La pancarta, sota el lema "Llibertat presos polítics", l'havien penjat els grups municipals d'ERC i CiU durant el cap de setmana aprofitant els seus finestrals. Els grups han mostrat la seva indignació a les xarxes socials i expliquen que ho van fer per acomplir a un acord del ple municipal i davant la "inoperativitat i nul·la voluntat del govern municipal" de fer-ho. 

Segons fonts municipals, la decisió s'ha pres per garantir la "neutralitat institucional", després que a Barcelona hagi prosperat un recurs de Ciutadans en aquest sentit. L'alcalde mataroní hauria trucat primer a algun dels regidors d'ERC perquè la despengés i com que no van arribar a cap acord amb aquest partit, n'ha ordenat la retirada a una empresa, que s'ha hagut d'enfilar amb una grua per poder-la treure.

Tot i així, els grups impulsors de la mesura han mostrat la seva "sorpresa majúscula" pel fet que s'hagi despenjat la pancarta "sense avís previ ni informe jurídic". ERC i CiU consideren una "greu falta de respecte" a l'acord del ple municipal, que instava l'Ajuntament a ser actiu en la reclamació de la llibertat pels presos polítics i comportava col·locar al balcó principal de l'edifici una pancarta com la que els dos partits van penjar, "fins que els presos polítics fossin alliberats".