L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest matí que “un estat que jutja per la via penal gent demòcrata i pacífica per escoltar el poble i passar de les paraules als fets demostra que l’ombra de Franco és molt allargada”. Mas ho ha afirmat des del fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, en l’ofrena floral del Partit Demòcrata Català i la Joventut Nacionalista de Catalunya al monument de Lluís Companys coincidint amb el 76è aniversari del seu assassinat.

Sobre la figura de l’expresident afusellat pel franquisme, Mas ha subratllat que “davant de la pitjor de les circumstàncies que es pot trobar algú, la seva actitud va ser d’una gran noblesa i dignitat”. “Una lliçó per a la història, no perquè s’hagi de repetir però sí per entendre que, en el límit, una persona transmet el millor dels seus valors”, ha afegit.

Pel que fa a la situació del país, Mas ha assegurat que Catalunya “no ha acotat el cap”.  “Hem de reiterar que el nostre oferiment de diàleg i pacte hi continuarà sent, però també que el seu no no significa que abaixem el cap: al contrari, segueix el nostre anhel per anar endavant”, ha dit.

A l’acte també hi havia l'exalcalde de Barcelona i líder de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias; la líder del PDC a Barcelona, Mercè Homs, i el secretari general de la JNC, Sergi Miquel.