_MG_4151(16-9)

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, convocarà dilluns les eleccions per al 6 de març. Ho farà un cop s’esgoti el termini de dos mesos que fixa la llei per dissoldre el Parlament si no hi ha investidura i després de desestimar la possibilitat de renunciar a la presidència del nou Govern. El candidat de JxSí ha deixat clar que és la CUP qui ha de moure’s si vol evitar la convocatòria.

El cap de l'Executiu en funcions ha comparegut en roda de premsa en acabar la reunió del Govern i quan el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, en un contacte informatiu posterior a la llarga reunió de la direcció del grup, ha fet públic que el seu candidat continua sent Artur Mas.

JxSí ha hagut de reiterar la seva posició sobre el candidat després que, a la reunió de l’executiva d’ERC, diferents dirigents reclamessin un pas enrere de Mas per aconseguir un acord amb la CUP. En acabar aquella reunió, el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, va comparèixer en roda de premsa per reclamar que els negociadors s’asseguin a negociar fins el darrer minut.

El Nacional ha pogut saber que el líder d'ERC estaria disposat a renunciar a la vicepresidència que li correspondria en el nou Govern si això permetés que Mas cedís la presidència a Neus Munté i assumís el paper de conseller primer.

Dignitat

Mas, però, ha tancat la porta “per dignitat” a cap moviment en aquest sentit. “La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix”, ha advertit.

El president en funcions ha volgut descarregar tota la responsabilitat de la situació creada damunt la CUP. Ha repassat totes les concessions que s’ha fet als cupaires al llarg d’aquestes setmanes, ha recordat que malgrat les pressions internes hi ha hagut veus dins la formació que han defensat l’acord i ha sentenciat que finalment la CUP ha quedat dividida i amb el seu cap de llista, Antonio Baños, renunciant a l’escó.

Sentit de país

“Ha estat un error haver confiat en el sentit de país de la CUP”, ha lamentat Mas després d'assegurar que "JxSí ha tingut tota la paciència del món, més paciència que Job"

El líder convergent ha argumentat que els 62 diputats de JxSí no poden fer més cessions als 10 de la CUP per un principi de "proporcionalitat", perquè “la meitat de la CUP no pot imposar les seves condicions a JxSí”. “Si fem alguna concessió nova, el missatge que estem enviant és que aquest procés polític català es pot construir a base d’excloure i vetar la gent. I així no ho podem fer”, ha afegit.

Retret a ERC

Ha tingut, però, també retrets per al seu soci d’Esquerra, que ahir se situava en una posició equidistant entre els negociadors. “Aquesta no és una negociació entre Convergència i la CUP. Tota la negociació l’ha fet JxSí sencera. A totes les reunions hi havia representants de CDC, d’Esquerra i dels independents de Junts pel Sí", ha recordat.

Mas no ha volgut entrar en el debat sobre si es reeditarà la candidatura electoral de JxSí fins que no s’hagin convocat els comicis, però sí ha insistit que fa tres anys que la seva “obsessió” és “ajuntar gent”. “Si no hi ha més remei i cal anar a la convocatòria electoral, no només intentarem que el procés no quedi tocat, sinó que quedi enfortit”, ha assegurat.

El president en funcions ha traslladat de nou la pilota a la teulada de la CUP. “Li queden quatre dies per intentar moure aquesta posició”, ha advertit, tot i que ha admès que té “molt poques esperances”. “Però, mentre hi ha vida hi ha esperança”, ha ironitzat.