El president Artur Mas ha carregat contra la falta d'entesa entre Esquerra Republicana de Catalunya i Junts. Ha defensat que el problema actual de l'espai independentista és que hi ha un "excés de personalisme" i una "falta d'objectivació dels temes" per teixir ponts entre les diferents formacions sobiranistes. Per Mas, no és impossible superar les diferències "en funció de les actituds personals" i ha reclamat que s'arribi a consensos en els blocs importants, entre els que ha mencionat l'afer del català a les escoles. "El preu que s'ha hagut de pagar ha estat alt. Tenim l'obligació política d'estar per sobre de les coses del dia a dia, de les picabaralles", ha criticat l'expresident de la Generalitat, que creu que no és admissible la divisió en "temes clau".

Artur Mas, en una conversació telemàtica aquest dilluns organitzada per L'H Espai de Debat sota el títol 'Refer Catalunya' al costat del periodista Milagros Péres Oliva, ha assegurat que els dos partits del Govern han de saber gestionar ara una situació que "no és d'èxit, però que tenen una gran oportunitat de posar les bases de l'èxit del futur". Ha afirmat que la falta d'un full de ruta compartit dins de l'independentisme suposa una "debilitat intrínseca" i ha criticat que la repressió que hi ha hagut després de l'1 d'octubre, ha "desunit en lloc d'aglutinat i unir" l'espai independentista.

Mas també ha opinat sobre el debat intern que hi ha a la formació política de Junts per renovar els seus dirigents. El president ha assegurat que Junts és un partit que està en procés de definició tant ideològic com de lideratges, però considera que "famílies" com la de l'exconseller Jordi Turull i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, "poden conviure" dins del partit. Segons el seu parer, el president Puigdemont tindrà un paper que dependrà molt de l'Estat espanyol, segons si se'l considera interlocutor, ja que "s'implicaria en una possible solució i tindria una actitud d'escolta".

En aquest sentit, sobre el debat intern a Junts, cal recordar que Jordi Sànchez deixarà de ser secretari general de Junts per Catalunya i que renuncia a optar al càrrec en el proper congrés que se celebrarà el mes de juny. Aquest relleu pot marcar un punt d'inflexió que ja es fa palès en el seu discurs. "En alguns lideratges ens sobra un excés de vanitat. I tenim dèficit de lleialtat de grup", aquesta és la reflexió més destacada que ha donat entrevistat pels Matins de TV3. De fet, aquest problema recau en el fet "de ser un partit jove i tendre" però també està convençut que "el projecte és molt poderós i pot esdevenir la primera força del país. Sànchez ha deixat anar uns quants titulars, tot i que no els ha acabat de concretar. Sobre lideratges on pensa que hi sobra la vanitat, no ha volgut assenyalar amb el dit a ningú. 

El mateix criteri ha aplicat quan ha revelat una notícia desconeguda fins ara: "Sé per què el senyor Quim Torra no va ser president de l'Assemblea quan jo li ho vaig oferir i això és una exclusiva". Preguntat sobre el per què, ha preferit remetre's a Torra i passar-li la pilota perquè doni els seus arguments. De fet, ambdós han constatat les discrepàncies polítiques que sempre han tingut. Mentre Sànchez era entrevistat a TV3, Torra feia el mateix a l'Aquí Cuní de Ser Catalunya i aquest ha afirmat: "Mai he tingut una relació amb Sànchez d'empatia. Però sí que li he donat tot el suport quan estava a la presó, només faltaria. A vegades coincideixes més amb unes persones que d'altres".