masaplaudeix

El nucli dur de Convergència ha passat comptes del 27S amb els quadres del partit. Aquest dissabte, en un consell nacional –el màxim òrgan del partit entre congressos– el president del partit i de la Generalitat, Artur Mas; l'estratega Francesc Homs i els seus power-points i el coordinador general, Josep Rull, han ensenyat els números de les últimes eleccions per calcular quants vots falten, han pregat silenci per les complexes negociacions amb la CUP, i han posat sobre la taula del debat la qüestió de com s'ha de presentar l'independentisme a les eleccions generals del 20D.

Posar en valor la victòria

Mas ha intervingut dos cops. No ha variat gaire el contingut, sí en la forma, de quan s'ha dirigit als quadres, a porta tancada, de quan ho ha fet en obert, davant la premsa. El líder de CDC ha marcat la seva intervenció delimitant el mapa del moment polític del país. "A fora es dóna més valor del que passa a casa que no pas a dins", ha assenyalat Mas per posar en valor la que per ell és la victòria independentista del 27S. "Hem complert els tres objectius: l'alta participació, més sís que nos i majoria absoluta independentista", ha emfatitzat. "S'han enterrat les majories silencioses, ara tenim majories que han parlat molt clar", ha afegit.

Desconcert de l'Estat

Amb aquesta premissa, Mas ha demanat a CDC que no abaixi la guàrdia aprofitant que l'Estat "no sap què dir ni què fer". "L'Estat actua amb prepotència xulesca, només cal veure com administren el resultat a Catalunya", ha indicat. I ha insistit amb el desconcert de la Moncloa davant el resultat del 27S, "amb un Estat amb una mínima solvència democràtica, amb més de 4 milions d'aturats, en lloc d'ordenar al Fiscal en cap de Catalunya que assisteixi a l'interrogatori de la meva imputació, hauria d'ordenar retirar les querelles pel 9N".

Carrera d'obstacles

Mas ha demanat als quadres que no es neguitegin per les negociacions de Junts pel Sí amb la CUP. "Keep calm". El líder de CDC ha recomanat tranquil·litat i bons aliments i fer les coses a poc a poc i amb bona lletra. "Ara no ve de quinze dies més o menys per arribar a un bon acord", ha destacat. "El que hem fet entre molts, que no ho espatllem entre pocs", ha ordenat el president tot admetent que la negociació tindrà moments "empipadors". Mas, doncs, ha volgut deixar clar que para l'orella a l'oferta de la CUP i seurà a la taula de negociació "conscient que hem obtingut 1.600.000 vots i que cal entendre els que n'han obtingut més de 300.000".

Una negociació que, segons Mas, no serà apta per a cardíacs. "És una carrera d'obstacles, no és tan llarga com sembla i als que tinguin més pressa els hi recordeu que fa tot just tres anys va començar a tot per a tot", ha indicat a un auditori que l'ha interromput diverses vegades per aplaudir-lo. "Claredat d'objectius, coratge i persistència", ha establert com a ordres a complir per part del poder territorial de CDC. "Us vull tranquil·litzar, ens en sortirem", ha sentenciat. "Ara és hora de parlar a les negociacions i callar fora", ha pregat.

A Madrid hi falta gent

El líder de CDC i candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat, tampoc no ha tingut cap mania a encetar formalment un debat sobre com ha d'anar l'independentisme a les eleccions generals. Mas ha demanat repetir l'èxit del 27S, és a dir, una coalició independentista amb ERC i independents que "defensi a Madrid el mandat democràtic sorgit del 27S de construir un Estat per a Catalunya". "No anar a Madrid no ens interessarà l'endemà que Catalunya sigui independent, però fins el dia abans hi hem de defensar els nostres interessos, i ara hem de defensar el que la gent va votar el 27S", ha conclòs.

De fet, tots els dirigents de CDC consultats per El Nacional s'han mostrat favorables a repetir la fórmula de Junts pel Sí, per "donar credibilitat al resultat". "Que no es pensin que allò va ser una flor d'estiu i que el procés s'ha desinflat", assenyalaven tres dirigents en una conversa informal un cop acabat el consell nacional celebrat a Bellaterra. "Si el 27S tenim un gran èxit i a la següent contesa electoral no el repetim, perdrem pistonada", ha avisat Mas.

Els power-points d'Homs

Francesc Homs ha intervingut bastament al consell nacional. Ho ha fet acompanyat d'un grapat de power-points amb els quals ha analitzat al detall els resultats i les xifres del 27S. Homs ha interpretat els números i ha recordat que els 30 diputats assolits per CDC –sense comptar els independents més afins a les files de Mas– és un resultat meritori, fins i tot millor que el pitjor resultat obtingut en número de diputats per CDC, el 2003.

El responsable de programes de CDC també ha valorat la patacada electoral dels seus antics socis, Unió, els números dels rivals, així com de les forces que ni el 27S ni després no s'han acabat de definir entre el sí i el no. Segons els números d'Homs, mancarien uns 300.000 vots que estan a punt de caure al cistell dels independentistes, pendents sobretot de com evoluciona la nova etapa política.

Rull: l'independentisme creix

Per altra banda, el coordinador nacional del partit, Josep Rull, ha analitzat els resultats amb un biaix més polític. Rull ha destacat els punts geogràfics on a l'independentisme li ha costat crèixer o bé on no s'esperaven que treiés bon resultats. Rull ha posat els exemples del Baix Llobregat, on en algunes poblacions, el vot independentista ha fet un bon paper o en municipis com Matadepera, d'un altíssim nivell de renda, on el vot independentista ha guanyat de manera abassegadora. Rull ha defensat el toc social de l'independentisme com una fórmula per acabar de convèncer els ciutadans que encara no veuen garanties ni beneficis en el procés.