El president de la Generalitat, Artur Mas després de firmar el decret de constitució del nou Parlament / EFE

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà aquest divendres a la Diputació Permanent del Parlament. Serà la primera vegada que un cap de l'Executiu català en funcions se sotmet a una compareixença davant d'aquest òrgan, que governa la Cambra catalana quan es dissol arran de la convocatòria electoral i fins que prenen possessió de l'escó els nous diputats.

L'1 de setembre passat, Mas ja va comparèixer davant la Diputació permanent però el seu càrrec encara no estava en funcions, atès que les eleccions no s'havien celebrat. En aquell cas, la compareixença va ser sol·licitada per informar sobre la convocatòria d'eleccions del 27S, però finalment va haver de respondre també les qüestions sobre les investigacions per suposat finançament irregular de CDC.

Detencions

Mas ha demanat de comparèixer al Parlament aquest dimecres després que l'Operació Petrum ha provocat la detenció del director general de l'empresa pública Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, a banda del tresorer de CDC,  Andreu Viloca, i de set empresaris vinculats al presumpte cobrament de comissions del 3% per les adjudicacions d'obra pública de diverses administracions. La Guàrdia Civil ha escorcollat la seu de CDC del carrer Còrsega de Barcelona durant tot el dia fins ben entrada la nit.

El president ha presentat l'escrit per comparèixer i demà la Mesa haurà d'acceptar-lo. Tot seguit s'haurà de fer una reunió dels representants dels grups, que substitueixen la Junta de Portaveus, per confirmar que la petició se substanciarà divendres.

Expedients impecables

El fet que s'hagi convocat per dilluns la constitució del nou Parlament fa que la Diputació Permanent deixi de funcionar diumenge al vespre, la qual cosa, en cas d'esperar fins a la formació de la nova Cambra catalana hauria complicat molt més el calendari de la compareixença, a parer del Govern.

Al migdia de dimecres Mas ja havia expressat la seva voluntat de donar explicacions a la Diputació Permanent aquesta mateixa setmana. El president de la Generalitat en funcions i líder de CDC ha assegurat que "a Infraestructures de la Generalitat ho poden mirar tot. Estic cent per cent convençut que tots els expedients són impecables".