Andreu Viloca, tresorer de Convergència Democràtica (CDC); Josep Antoni Rosell, director general de l'empresa pública de la Generalitat Infraestructures.cat, set empresaris, i dos treballadors més del departament d'administració del partit, han estat detinguts aquest matí per la Guàrdia Civil. L'operació s'emmarca en les investigacions sobre els presumptes pagaments de comissions del 3% a canvi d'ajudicacions d'obra pública dirigides pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell.

Davant els fets, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que tota la contractació d'obra pública feta per la Generalitat és administrativament "impecable" i s'ha mostrat disposat a comparèixer al Parlament per tal d'explicar el sistema que se segueix. "A infraestructures de la Generalitat ho poden mirar tot. Estic 100% convençut que tots els expedients són impecables", ha afirmat.

El moment polític

Mas ha fet aquestes declaracions en la conferència de premsa posterior a la signatura de la convocatòria del ple de constitució del Parlament per dilluns que ve. Després de recordar que fa unes setmanes la Guàrdia Civil ja van entrar en un dia simbòlic a la seu del Catdem, Mas ha denunciat que "per part de la Guàrdia Civil i la Fiscalia hi ha una sobreactuació". "No és aliè al moment polític que estem vivint. CDC i jo mateix som objecte de caça major", ha afirmat.

El líder de CDC ha insistit en la confiança en les persones que porten la gestió i administració del partit, si bé no ha descartat demanar responsabilitats si es demostrés alguna irregularitat: "Si algun dia, algú em demostra que no hi havia motiu per aquesta confiança jo sempre he pres decisions".

Artur Mas després de firmar la convocatòria del ple de constitució del Parlament / EFE

Fiscals anticorrupció

El registre forma part de la investigació Petrum 2 sobre el presumpte cobrament de comissions per part del partit a diferents empreses, entre les quals la constructura Teyco, que treballen per a l'administració i en l'estudi de la documentació requisada en una operació policial durant el mes d'agost i que va comportar l'escorcoll de la seu de la fundació Catdem, vinculada a CDC. També va ser escorcollat el domicili de Daniel Osàcar, extresorer de CDC i el despatx de Viloca, a la seu del partit.

Diversos agents policials encara estan duent a terme el registre a la seu. Fernando Bermejo i José Grinda, els dos fiscals anticorrupció encarregats del cas també hi han intervingut. Viloca ha estat detingut al seu domicili i posteriorment traslladat pels agents a la seu de CDC del carrer Còrsega de Barcelona. L'escorcoll de les dependències del partit s'ha fet en presència de l'administrador.

Escorcolls a ajuntaments

L'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages i el d'Olot també estan sent registrats en relació amb el cas. En total s'haurien produït una vintena de registres. En fases anteriors de la investigació també van ser escorcollats a la recerca de documentació sobre adjudicació d'obra pública els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Figueres, Lloret de Mar i Torredembarra.

A l'Ajuntament d'Olot, actualment governat per ERC amb suport de la CUP, la Guàrdia Civil ha requerit l'expedient econòmic de la concessió del servei de recollida de residus corresponent a l'any 2011, quan CiU estava al capdavant de l'alcaldia.

A Sant Fruitós del Bages, els agents han requerit l'expedient relatiu a la construcció d'un centre cultural, finançat a càrrec de l'anomenat "pla Zapatero" i adjudicat el 2009, en què aquest consistori era governat per la formació nacionalista.

Seu de Copisa

Agents de la Guàrdia Civil també estan registrant des de les 10.00 hores d'avui la seu de la constructora Copisa a l'Hospitalet de Llobregat, a la recerca de documents relacionats amb la investigació sobre el presumpte pagament de comissions del 3% a CDC. Segons fonts pròximes al cas, l'objectiu dels agents és confiscar documentació relacionada amb expedients econòmics d'obra pública portada a terme per la constructora i que li hagi pogut ser adjudicada irregularment a canvi de comissions.

Fonts de l'empresa han afirmat que la direcció de Copisa està col·laborant amb els agents de la Guàrdia Civil facilitant-los l'accés a la documentació requerida.  Copisa és una de les constructores que està en el punt de mira en la investigació que dirigeix l'Audiència Nacional contra Jordi Pujol Ferrusola pel presumpte pagament de  3,2 milions d'euros en comissions al primogènit de l'expresident de la Generalitat. L'empresa sosté que van ser legals i responien a una remuneració per intermediar en negocis.

Teyco i la Catdem

De la documentació confiscada a Torredembarra, d'on va partir la investigació, els investigadors van trobar indicis de l'adjudicació d'obres públiques municipals a l'empresa Teyco, controlada per la família Sumarroca, fundadora de CDC, presumptament a canvi de comissions il·legals a la Fundació Catdem.

Viloca ha estat detingut al seu domicili i posteriorment traslladat pels agents a la seu de CDC del carrer Còrsega de Barcelona. L'escorcoll de les dependències del partit s'ha realitzat en presència de l'administrador.

El conseller d'Empresa i Ocupació i dirigent de Convergència, Felip Puig, ha mostrat  la seva "consternació" per la detenció del tresorer de CDC, Andreu Viloca, i els registres en diverses empreses i ajuntaments per investigar comissions il·legals del 3% per l'adjudicació d'obres, informa Efe.

Rull: "Busquen l'escarni"

"És inadmissible per a un sistema democràtic que la Justícia posi més èmfasi en l'espectacle de l'escorcoll que no pas en la recerca de la veritat, busquen l'escarni". Amb aquesta contundència ha qualificat el registre de la Guàrdia Civil  de la seu de CDC, el coordinador general del partit, Josep Rull, i la detenció de tres treballadors de la formació.

En una compareixença en una seu de districte de CDC pel registre a què està sotmesa la seu nacional, Rull ha compartit la reflexió d'Artur Mas que moments abans considerava l'actuació judicial de voluntat "d'abatre una peça clau del procés cap un nou Estat català". "Aquesta actuació no és casual", ha reblat.

Rull ha insistit en la "transparència" de la comptabilitat del partit. "Estarem a disposició de la Justícia sempre, ara bé quan hi ha expressions de la Justícia o de la Fiscalia que van a buscar un escarni per abatre una peça bàsica del procés, ens hi tindran al davant ara i sempre", ha avisat.  Per Rull, aquests moviments no faran descarrilar el procés.