L'expresident de la Generalitat Artur Mas s'ha referit aquest dissabte a la visita que la líder de Cs, Inés Arrimadasfarà demà fora de la Casa de la República de Waterloo com "numeret de covards". En una entrevista al Via Lliure de Rac1, ha assegurat que es tracta d'un acte muntat "de cara a les càmeres, que és el que saben fer la gent de Ciutadans".

En aquest sentit, Mas ha desafiat Arrimadas a anar a "dir-li a la cara" al president a l'exili Carles Puigdemont el que vulgui dir-li. "Si són una mica coherents i una mica valents que creuïn la porta", ha insistit Mas després que la líder taronja rebutgés reunir-se amb Puigdemont.

Mas també ha recordat que els partits de dretes espanyols volen aplicar un 155 permanent si guanyen i ha avisat que "no ens sorprenguem si llavors passa". L'expresident ha augurat que aquesta suspensió de l'autonomia de Catalunya que defensen PP, Cs i Vox podria centralitzar a Madrid el control de l'escola catalana, de TV3 i dels Mossos.

Ha acceptat que un govern del PSOE i Podemos "no durà la solució" però ha apuntat a la importància de "defensar la nostra posició mentre depenguem del que passa a Espanya".

Corresponsable del judici

Sobre el judici al procés, Mas s'ha mostrat "directament corresponsable" del que s'està jutjant al Suprem per haver fet les primeres passes en el camí independentista després que la "majoria social" que omplia els carrers li demanés "a les urnes".

L'expresident, que està citat a declarar com a testimoni a petició de Vox, assegura que els fets que van passar el mes de setembre i octubre de 2017 "exculpen totalment" els acusats i considera una "bestiesa" que es posin sobre la taula delictes com els de rebel·lió o sedició.

Preguntat per si s'ha penedit mai d'haver encarregat el relleu a Carles Puigdemont, Mas ho ha negat rotundament, tot i que ha acceptat que hi ha coses que ell no hauria fet. Una d'elles és la DUI del 27-O. "Jo sabia que no hi havia capacitat per dur-la a terme", ha assegurat, admetent que "sabia perfectament que la DUI només era un gest simbòlic sense caire polític".