El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, entén que el rei Felip VI defensi la unitat d'Espanya, però li agradaria "notar més sensibilitat cap als drets dels catalans", que els defensen "tossudament en cada una de les eleccions".

Mas ha encapçalat la delegació de la Generalitat que ha fet una ofrena floral davant de la tomba del president de la Generalitat republicana Francesc Macià, al cementiri barceloní de Montjuïc, amb motiu del 82 aniversari de la seva mort.

En declaracions a la premsa després de l'ofrena floral, Mas ha assenyalat sobre el missatge nadalenc de Felip VI: "Estic d'acord amb l'apel·lació al diàleg, al pacte i a la concòrdia, però no estic d'acord amb la visió que la voluntat d'uns quants (Catalunya) pretengui imposar-se a la decisió de molts (Espanya)".

Artur Mas davant de la tomba de Francesc Macià en Montjuïc / EFE

Majoria i minoria

"No es tracta d'això, es tracta de respectar els drets fonamentals de Catalunya. No tenim força per imposar-nos, però tenim força per fer-nos respectar. No pot ser que la majoria utilitzi les seves forces per ofegar els anhels de la minoria", ha agregat.

Mas ha considerat que "el problema és que Espanya no reconeix la realitat plurinacional" i que "l'esperit de concòrdia de què parla el Rei s'hauria d'utilitzar en favor d'això, en cas de defensar els drets democràtics i nacionals dels catalans", informa Efe.

"Apel·lem a aquest esperit de diàleg per ser escoltats i poder arribar a acords", ha recalcat finalment el president de la Generalitat en funcions.

Crítica de Rufián

Per la seva part, el cap de llista d'ERC en les passades eleccions generals, Gabriel Rufián, ha dit que és "indecent" que el rei Felip VI doni "lliçons de democràcia".

Rufián ha encapçalat la delegació d'ERC que ha fet una ofrena floral davant de la tomba del president de la Generalitat republicana Francesc Macià, al cementiri barceloní de Montjuïc, amb motiu del 82 aniversari de la seva mort.

"Es va produir una imatge indecent del Rei donant lliçons de democràcia al saló d'un palau més gran que la majoria de les cases de les persones que diu representar", ha declarat Rufián a la premsa després de l'ofrena floral.

Respecte a l'assemblea que celebrarà a Sabadell (Barcelona) la CUP per decidir si dóna suport o no la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, Rufián ha assenyalat: "Nosaltres hem de continuar treballant per formar la futura república catalana, que és el que la gent ha votat; al Rei no l'ha votat ningú".

Retrets del PNB

També el diputat electe del PNB al Congrés Aitor Esteban ha retret al Rei que intervingués ahir apel·lant a "una defensa extrema" del text Constitucional, en lloc de reflexionar sobre l'oportunitat per al diàleg i les reformes que, al seu entendre, s'ha obert a Espanya.

En una compareixença a Bilbao, Esteban ha qualificat el missatge de Felip VI com a "decebedor" ja que va insistir en la protecció constitucional i la unitat d'Espanya, "llançant el catenaccio nacional", en un símil de joc futbolístic dedicat a la "defensa extrema", ha explicat.

"No va tenir coratge per esmentar a Catalunya pel seu nom", encara que es va referir al debat polític sobre la seva sobirania, i "no va parlar de diàleg per resoldre" la situació, sinó que es va referir a la "inamobilitat constitucional", ha denunciat Esteban.