Serenitat, tranquil·litat i confiança "en la unitat i continuïtat" d'Espanya i seguretat en "la primacia i defensa de la nostra Constitució". És la idea central que ha traslladat el rei d'Espanya, Felip VI, en el tradicional discurs de la Nit de Nadal, el segon que pronuncia des que va rellevar el seu pare, Joan Carles I, al capdavant de la Corona i de la suprema autoritat de l'Estat. En un context d'incertesa política davant l'anomenat desafiament sobiranista català, materialitzat en la victòria independentista en les eleccions del 27S i al qual s'han afegit les incògnites obertes després de les eleccions del 20D a Espanya, el monarca ha cridat al "diàleg, la concertació i el compromís" perquè els partits assoleixin acords que garanteixin l'estabilitat.

Espanya constitucional

En el missatge, emès des del Palau Reial de Madrid, el cap de l'Estat ha reprès la seva aposta per aprofundir en els valors de l'Espanya constitucional, com ja va fer en el seu discurs de proclamació. El missatge de Nadal abunda en al·lusions a la diversitat constitutiva de l'Estat i l'esperit conciliador de la Constitució vigent com a suport d'una Espanya en la qual, ha reiterat, "caben tots els sentiments i sensibilitats" i les "diferents formes de sentir-se espanyol".

"Crec sincerament que avui vivim temps en què cal més que mai reconèixer-nos en tot el que ens uneix. (...) És necessari enaltir tot el que som, el que ens fa ser i sentir-nos espanyols. (....) a l'Espanya constitucional caben tots els sentiments i sensibilitats, caben les diferents formes de sentir-se espanyol; de ser i de sentir-se part d'una mateixa comunitat política i social, d'una mateixa realitat històrica, actual i de futur, com la que representa la nostra gran nació".

Diversitat, autogovern i llei

El Rei ha assenyalat que a més d'una "gran nació", Espanya és també "un gran Estat" la solidesa del qual es basa en els valors constitucionals i les "regles comunes de convivència". "Un Estat que reconeix la nostra diversitat en l'autogovern de les nostres nacionalitats i regions; i que té en el respecte a la voluntat democràtica de tots els espanyols, expressada a través de la llei, el fonament de la nostra vida i llibertat", ha emfatitzat.

Orgull i cohesió nacional

Per això, el Rei entén que "ser i sentir-se espanyol (...) és un sentiment profund, una emoció sincera, i és un orgull molt legítim", i ha expressat la necessitat d'"enfortir-nos en la nostra cohesió nacional" per "impulsar el nostre progrés". El monarca ha cridat a anteposar "Espanya i l'interès general dels espanyols".

Felip VI al Saló del Tron del Palau Reial de Madrid / EFE

Nova legislatura: diàleg

Felip VI ha abordat la situació creada pel panorama obert –i pràcticament inèdit– que han deixat les eleccions del 20D, en les quals cap formació política no ha obtingut prou suports per encapçalar en solitari la formació de govern i en què les possibles combinacions de pactes apareixen com a molt complexes.

Així, ha recordat el paper central de les Corts Generals com a àmbit per al "debat" i el "diàleg" entre les formacions polítiques, i ha apel·lat als partits per garantir l'estabilitat: "La pluralitat política, expressada a les urnes, aporta sens dubte sensibilitats, visions i perspectives diferents; i comporta una manera d'exercir la política basada en el diàleg, la concertació i el compromís".

Ordre constitucional

De nou al·ludint implícitamente a la qüestió de l'encaix Catalunya-Espanya, ha advertit contra tot intent de "ruptura de la llei" i la "imposició d'una idea o projecte d'uns sobre la voluntat dels altres espanyols". "Respectar el nostre ordre constitucional és defensar la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol; és defensar els drets i llibertats de tots els ciutadans i és també defensar la nostra diversitat cultural i territorial", ha assenyalat.

"Per això, aquesta nit vull reiterar un missatge de serenitat, de tranquil·litat i confiança en la unitat i continuïtat d'Espanya; un missatge de seguretat en la primacia i defensa de la nostra Constitució", ha resumit. Amb el mateix propòsit, el Rei ha expressat l'esperança, en un context d'alta imprevisibilitat de l'escenari polític, que "la reflexió serena" i el "contrast sincer i lleial de les opinions (...) alimentin la vigència del nostre millor esperit constitucional".

Economia i terror global

Davant de la persistència dels efectes de la crisi econòmica, Felip VI ha subratllat la necessitat de prioritzar l'economia per recuperar "la tranquil·litat i l'estabilitat" dels ciutadans i les famílies. Igualment ha al·ludit als desafiaments europeus i globals, com el que planteja el terrorisme gihadista –ha recordat els atemptats de París–, el drama dels refugiats o el dels migrants. També ha esmentat la lluita contra el canvi climàtic i ha demanat que Espanya "es faci escoltar" a la UE i les institucions internacionals. "El món d'avui exigeix nacions fortes, responsables, unides, solidàries i lleials als seus compromisos", ha insistit.

El Rei ha tancat el seu discurs amb una nova apel·lació a la confiança en el futur d'Espanya davant les adversitats: "Tinguem fe i creguem en el nostre país". I s'ha acomiadat fent ús de les quatre llengües oficials, castellà, eusquera, català i gallec, per felicitar el Nadal.

Saló del Tron

El missatge, d'una mica més de 12 minuts de durada, ha estat enregistrat al Saló del Tron del Palau Reial –habitualment es realitzava des del despatx del monarca– i retransmès per pràcticament totes les televisions de l'Estat, amb l'única excepció d'ETB. El cap de l'Estat ha aparegut assegut, vestit amb vestit blau marí, camisa blanca amb ratlla fina i corbata de fons blau amb punts rosa i carmesí. L'emissió s'ha obert amb una vista aèria del Palau Reial i s'ha tancat amb diverses imatges de la família reial espanyola, en les quals apareixen el Rei, la reina Letícia, la princesa Leonor i la infanta Sofia.

Els termes més utilitzats

Les idees i conceptes més repetits en el missatge nadalenc del Rei han estat: "Espanya" i "espanyols", "entesa", "convivència", "diàleg", "compromís", "junts", "voluntat", "poble, "plural", "Constitució/constitucional" i "Història/avui/futur".