El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha advertit que "el pacte i la cessió que comporta" assolir-lo no ha d'equivaler "a una humiliació" o bé a una "baixada de pantalons".

En un discurs pronunciat la nit d'aquest dimarts durant l'acte de lliurament dels premis de la patronal Foment del Treball, a Barcelona, s'ha referit així, d'una banda, a la situació política a Catalunya, marcada per l'última oferta d'acord de Junts pel Sí a la CUP per fer possible la seva investidura, i per una altra, a la possibilitat d'un acord que permeti l'encaix de Catalunya a Espanya.

Presència de Margallo

En aquest mateix acte, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha apel·lat a Catalunya a buscar un acord per resoldre el seu encaix a Espanya, i ha afegit: "Hem de renovar el nostre edifici comú. Hi ha ponts fets malbé, però cap no s'ha trencat. Hi ha hagut desacords, però no comiats irreversibles", ha sentenciat el ministre.

En resposta al titular d'Exteriors, Mas ha lamentat que "en la cultura política de l'Estat, el pacte i la cessió que comporta es considera una humiliació, i això no permet escoltar i pactar com faria falta, a partir d'allò que diuen les urnes."

Ambdós, en funcions

A continuació, i en al·lusió implícita a la marxa de les negociacions amb les CUP, la formació anticapitalista de què depèn la seva investidura, Mas ha fet extensiva aquesta reflexió Catalunya, en assegurar que valia "per a Catalunya i per a Espanya".

D'altra banda, Mas ha fet broma sobre la fragmentació i la complexitat política que han ofert les eleccions catalanes del 27S i les generals del 20D. "Compartim una cosa segura, que els dos estem en funcions," ha etzibat Mas al titular d'Exteriors, al qual li ha recomanat "paciència". "Jo fa gairebé tres mesos", li ha dit, en al·lusió al temps transcorregut des de les eleccions catalanes del 27 de setembre.