Milers de persones marxen a aquestes hores pel centre de Barcelona convocats per l’ANC per commemorar els dos anys del referèndum de l’1-O. És un dels molts actes que l’ANC ha convocat pel tot el territori i no hi ha previst parlaments. “Llibertat presos polítics”, “Independència”, “1 d’octubre, ni oblit ni perdó” i “Puigdemont, el nostre president” són alguns dels lemes que corejaven els manifestants a la plaça Catalunya i durant la marxa per Passeig de Gràcia.

Segons la Guàrdia Urbana s'hi han concentrat 18.000 persones en aquesta marxa, mentre l'organització xifra en 50.000 el nombre d'assistents. Està previst que després d'arribar a la delegació de la institució europea continuï caminant fins al col·legi Jaume Balmes, que va ser un dels escenaris de càrregues policials de fa dos anys, quan la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van actuar en alguns indrets per intentar evitar les votacions. 

Paral·lelament, hi ha hagut concentracions a Lleida, Girona i Tarragona, a més d'altres ciutats catalanes, i una marxa de torxes a Lledoners.

L'aniversari, al territori

A Girona, unes 12.000 persones han participat a una marxa pels carrers de la ciutat. Els participants han començat l'itinerari a la Plaça del Vi, a les portes de l'ajuntament de la ciutat, i han acabat en la rebatejada com a plaça de l'1 d'octubre, anteriorment Constitució.

A Lleida s'han manifestat unes 5.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons l'organització. Els manifestants, convocats per Taula per la Democràcia, han sortit a les 19.30 hores de la plaça Ricard Viñes de Lleida i ho han fet encapçalats per una pancarta en la que es podia llegir: “Ho tornarem a fer”.

Així mateix, s'han pogut veure pancartes amb missatges com: “Llibertat presos polítics”, “Som república catalana”, o “Escolta Espanya, no ens rendirem”. En aquesta ocasió, la comitiva l'han liderat alguns dels veïns que van patir les càrregues policials de l'1-O als diferents col·legis electorals repartits per la ciutat.

A Sabadell, centenars de persones s'han concentrat al llarg de tota la tarda a la plaça de Sant Roc. Òmnium Cultural i la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han organitzat diversos actes lúdics i reivindicatius que han inclòs una urna gegant on els ciutadans han pogut tornar a exercir ell seu dret a vot i un mural amb la paraula llibertat que els veïns han anat omplint amb llaços de color groc. 

A continuació, hi ha hagut una marxa per l'Escola Industrial, el centre on més persones van exercir el seu dret a vot l'1-O i per l'Escola Nostra Llar, la que estava assignada a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i on va carregar la policia espanyola.

Prop d'un miler de persones convocades pel CDR de Vilanova i la Geltrú s'han manifestat pels carrers de la capital del Garraf. La concentració, que ha començat a la plaça de les Neus, s'ha desenvolupat sense cap incident. Davant de tot de la manifestació membres del CDR de Vilanova portaven pancartes amb els lemes '1-O, vam votar, vam guanyar' i 'Ho tornarem a fer'.