El president del PP català, Alejandro Fernández, avisava aquest dijous que l'amnistia trencaria la societat espanyola "per la meitat". En una conferència, Fernández va repassar la política catalana i espanyola, i va afirmar que el Procés sobiranista és "el Procés espanyol" perquè ja afecta tot l'Estat. En la mateixa línia s'ha expressat aquest divendres Nacho Martín Blanco, diputat del PP al Congrés, que, en declaracions al Cafè d'Idees, ha sentenciat que l'amnistia "no només és inconstitucional, sinó que també és immoral".

Blanco opina que una possible llei d'amnistia seria sinònim d'"esborrar els delictes" i que "el que va fer Carles Puigdemont el 2017 va ser un cop contra la democràcia espanyola". Així doncs, segons el dirigent popular, l'amnistia seria el mateix que "dir a l'opinió pública que no va passar res i que a Espanya ho oblidem tot". Blanco ha advertit que Pedro Sánchez "sempre acaba fent el mateix" i ha recordat que també va començar dient que no als indults i que al final els va acabar concedint.

Contactes amb Junts per Catalunya?

Aquest dimarts ja ho deia el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, el qual assegurava que sí que hi ha hagut contactes entre el PP i Junts per Catalunya per negociar la investidura del popular com a president del govern espanyol, però que els populars van decidir acabar amb els contactes quan van veure les demandes del partit de Carles Puigdemont: “Una amnistia, una declaració d’independència, una declaració unilateral…". De manera molt similar s'ha explicat Martín Blanco aquest divendres, afirmant que no hi ha hagut reunions formals amb Junts per Catalunya, però que probablement sí que s'han produït converses informals: "Quin problema hi ha a parlar amb grups que tenen representació?", ha reblat.

Això sí, Blanco ha insistit a ser molt comprensiu amb els que reclamen una posició dura amb Junts: "Els anys del Procés han estat molt durs per als constitucionalistes, se'ns ha menyspreat. Entenc les paraules d'Alejandro Fernández". El popular ha sentenciat: "En democràcia no és cap disbarat plantejar-se parlar amb partits que estan a les antípodes teves, ara bé, Junts ha demostrat una actitud molt deslleial amb Espanya i no podem parlar amb ells d'amnistia o autodeterminació, això és impossible".

L'acte contra l'amnistia

En referència a l'acte del PP a Madrid el cap de setmana del 23 i 24 de setembre, Martín Blanco ho defineix com un "acte de justícia i de rescabalament" als espanyols que van patir "els excessos i el menyspreu" durant el "cop d'estat" del 2017. I ha assegurat que es tracta d'un acte obert a la ciutadania. Si més no, preguntat per si li fa por que es repeteixi una imatge com la de Colón amb l'extrema dreta de Vox, Blanco ha respost que "més por li faria aparèixer en una fotografia amb Arnaldo Otegi".

Finalment, ha defensat que al Congrés no es parlin les llengües cooficials. Segons ha dit, l'acord perquè es pugui utilitzar el català, l'euskera i el gallec és un "artifici orientat a generar la idea que a Espanya no compartim res".