Carpetada. El Tribunal Suprem no revisarà els indults concedits a Jordi Sànchez i a Jordi Cuixart perquè considera que Vox i Cs no estan legitimats per presentar recurs contra el perdó concedit pel govern espanyol als exlíders de l'ANC i Òmnium, respectivament, segons ha informat el tribunal aquest dijous. En concret, la secció cinquena de la sala del Contenciós Administratiu ha acordat inadmetre per “falta de legitimació” tres recursos presentats per Vox i tres exdiputats de Cs al Parlament contra els indults parcials que el govern de Pedro Sánchez va concedir als líders socials del Procés, condemnats a 9 anys de presó per sedició en l’1-O.

En el cas dels dos recursos presentats per Vox, la sala els ha inadmès “per unanimitat. I, en el cas del recurs presentat per exparlamentaris de Ciudadanos, la sala ha adoptat la decisió “per majoria”. Cap magistrat ha anunciat un vot particular, de moment. La sentència es comunicarà els pròxims dies, segons informa el gabinet de premsa de l’alt tribunal espanyol.

Jurisprudència originària

Amb aquesta resolució, la sala del contenciós recupera la seva jurisprudència, que precisa que els partits polítics no estan legitimats a presentar recursos contra indults perquè no tenen un perjudici concret. Aquest posicionament es va canviar just per als independentistes catalans, i que la sala va dictar amb el canvi de magistrats, i l'entrada d'una majoria conservadora.

Bon camí per a la resta

La desestimació dels recursos contra els indults als Jordis, és un bon senyal per a la resta de líders catalans que també tenen recursos contra els seus indults. Són: l’exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa.  Els casos dels representants d’ERC estaven en fase d’admissió de prova, i el seu advocat Marc Marsal ha demanat, entre altres, que s’incorporés la causa del tinent coronel Antonio Tejero, condemnat pel cop d’estat fallit el 1981. Amb aquest expedient, l’advocat vol rebatre l’argument de Cs que el motiu  d“’utilitat pública” no s’havia usat mai i en el cas del colpista ho va argumentar el mateix Tribunal Militar que va demanar un indult per a ell.

Pel que fa a la presidenta Carme Forcadell, i els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, el tribunal va arxivar la seva revisió el maig passat, amb el canvi del Codi Penal i la desaparició del delicte de sedició. En el cas de Forcadell, Vox i Cs han presentat recurs.

En saber-se la notícia, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha piulat: "Els indults mai no han estat l'opció d'@omnium perquè no hi ha delicte. No ens distraurem: la vulneració de drets fonamentals és permanent i, com va dir @jcuixart, la lluita és col·lectiva i continua. Per l'amnistia, l'autodeterminació i la independència."