El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha dit que "no hi ha motius per esperar res" de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, ja que el Govern "seguirà amb la seva deslleialtat" i sense intenció "de parlar dels problemes reals dels catalans".

Martín Blanco, en declaracions als mitjans abans de la Bilateral, ha assegurat que la reunió per Ciutadans "és anòmala", perquè segons el líder taronja, el que hauria de fer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, és anar als "òrgans multilaterals" com la Conferència de Presidents "tant que s'omplen la boca de parlat d'Estat federal".

En contra de les demandes d'aragonès

Sobre les pretensions del Govern, Ciutadans ha dit que Aragonès "previsiblement exigirà més transferències competencials" i insistirà en "l'amnistia i l'autodeterminació en lloc de preocupar-se per l'atur o l’alentiment de l'economia".  També ha assegurat que el president de la Generalitat "es resisteix a anar a aquests òrgans amb altres Comunitats Autònomes menyspreant-les i amb pretensió de superioritat respecte a la resta d'espanyols", i ha qualificat d'"inadmissible" l'actitud de la Generalitat.

"També demanaran que l'aeroport del Prat el gestioni la Generalitat. No creiem que necessàriament la gestió autonòmica hagi de ser millor que la central", ha afegit.

Pere Aragonès Pedro Sánchez primera reunión Moncloa ACNLa primera reunió a la Moncloa. Pere Aragonès a l'esquerra i Pedro Sánchez a la dreta. - ACN

La "deslleialtat"

Martín Blanco s'ha mostrat preocupat perquè, segons ell, "no existeix lleialtat de la Generalitat, ni amb les institucions ni amb el conjunt dels catalans", però també perquè el Govern espanyol "posa pel davant els interessos generals dels privilegis dels polítics independentistes".

Més enllà, ha criticat l'executiu de Pedro Sánchez: "No està a l'altura i es deixa fer xantatge pels separatistes" davant "suposats greuges", com, segons ell, han fet ja anteriorment altres Governs centrals.

La reunió de la Comissió Bilateral, la primera des de l'1 d'agost de 2018, tindrà lloc a les 16.00 hores a la seu del Ministeri de Política Territorial, que dirigeix Isabel Rodríguez. La delegació catalana estarà encapçalada pel vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera de presidència, Laura Vilagrà.

Una necessitat

Laura Vilagrà ha desitjat que la reunió d'avui amb el govern espanyol serveixi per poder establir un calendari i imposar un ritme de treball intens. Aquesta reunió hauria de permetre aconseguir de manera ràpida i àgil els 56 traspassos pendents. "El país ho necessita així", ha assegurat la consellera de Presidència en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Segons ella mateixa ha explicat, aquests estan relacionats amb temes de patrimoni, una llei de dependència "infrafinançada", la gestió de l'aeroport i els ferrocarrils, així com les polítiques d'ocupació. En aquest sentit, Vilagrà ha reconegut que són "molts deures pendents".  Per això, ha apuntat a la creació de comissions tècniques per aconseguir que s'acabin aplicant: "no volem deixar-ne passar ni una". 

Imatge principal: Nacho Martín Blanco al faristol de Ciutadans. - ACN