El ple del Parlament de Catalunya ha tingut aquest matí una arrencada intensa. La raó ha estat una enganxada entre la presidenta, Laura Borràs, i el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, arran la declaració de la responsable del Parlament sobre la causa judicial oberta contra l'anterior Mesa de la Cambra. La tensió, ja habitual a cada ple entre Borràs i Martín Blanco, ha acabat amb dues crides a l'ordre i el micròfon del diputat tallat mentre continuava cridant des de l'escó i la presidenta es negava a tornar-li a donar la paraula.

Tot plegat ha començat quan Borràs ha llegit una declaració aprovada ahir per la Mesa en suport al president del Parlament Roger Torrent, vicepresident Josep Costa, i els secretaris Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. Borràs ha llegit la declaració aprovada a la Mesa i hi ha afegit el que ha descrit com a "consideracions personals".

Declaració de la Mesa

La declaració denunciava que s'havia acusat de desobediència l'anterior Mesa per haver permès el debat a la Cambra. "El Parlament és per raó de ser i per definició el lloc on s'hi pot debatre de tot el que considerin vostès, amb l'únic límit que ens imposa el respecte escrupolós als principis democràtics i a la voluntat popular", ha advertit a més de subratllar que aquest debat s'ha de poder fer "lliurement, sense ingerències, amenaces o impediments per part de tercers".

Borràs ha defensat la inviolabilitat del Parlament com a base del parlamentarisme i ha advertit que "perseguir penalment els qui compleixen els seu deure de garantir un parlament democràtic i sobirà és perseguir penalment la raó del parlamentarisme i la base de la democràcia". 

Causa Política

Finalment ha mostrat el seu suport personal als membres de la Mesa davant el que ha descrit com una "causa política".

La declaració de la presidenta ha fet saltar de manera immediata el portaveu de Ciutadans, però Borràs l'ha aturat encara una estona argumentant que ella encara no havia acabat en l'exercici de la paraula. Quan finalment ha conclòs la seva exposició sobre l'ordre del dia del ple, ha preguntat al diputat per què demanava la paraula. 

El Parlament en el pleno, Nacho Martín Blanco de Ciudadanos - Sergi Alcàzar

El diputat Martín Blanco, protestant des del seu escó / Sergi Alcàzar

Martín Blanco ha advertit que volia fer una crida a l'observança del reglament del Parlament i en particular l'article 39, referit a les funcions de la presidència. 

Acusació de soflama

La petició no ha agafat per sorpresa Borràs que ha replicat abans que el diputat taronja concretés la seva queixa. "L'article 39 té a veure amb meves funcions, es preveu que la presidenta pugui fer declaracions a l'inici del ple com és el que estic fent ara", ha replicat.

El representant de Cs ha advertit, però, que no ho podia fer amb declaracions "contràries a l'ordenament jurídic".

Borràs ha reiterat que la seva intervenció està regulada al reglament, però el diputat insistia que la funció de la presidenta és ordenar els debats amb imparcialitat i que el que acabava de fer era una "soflama" quan la seva obligació és ser imparcial.

Dues crides a l'ordre

Ha estat aquí quan l'enganxada ha començat a pujar de to, Borràs ha advertit al diputat que no tenia l'ús de la paraula, i li ha apagat el micròfon, però Martín Blanco ha continuat parlant a crits des de l'escó, la qual cosa ha provocat una primera crida a l'ordre, mentre s'escoltava des de l'escó: "vostè ha de ser imparcial".

Davant la insistència del diputat ha arribat una segona crida a l'ordre i un avís d'una tercera crida, al mateix temps que pel micròfon de la presidenta s'ha escoltat com el secretari primer, el socialista Ferran Pedret, li advertia que li "hauria de deixar argumentar al menys quin és el motiu".

Sense torn de paraula

Això no obstant, Borràs no ha cedit, s'ha acollit a l'article del Parlament que empara les seves funcions i ha insistit que després que li ha demanat la paraula ella havia respost. "Ja ha rebut vostè alguna advertència sobre la seva suposada consideració d'imparcialitat en el meu exercici de la presidència. He fet una declaració com preveu el Parlament", ha reblat mentre Martín Blanco insistia en retreure una "soflama".

"No he fet cap soflama. He fet una declaració i per tant no té la paraula", ha acabat Borràs abans de donar peu a la primera intervenció, la del portaveu dels comuns, David Cid. "Cap ple sense el tall publicitari de la presidenta i el senyor Martín Blanco", ha retret el diputat morat. 

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un moment de l'enganxada amb el diputat Nacho Martín Blanco / Sergi Alcàzar