La secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa abandonaran els seus escons abans de comparèixer aquest divendres davant del jutge del Suprem Pablo Llarena, segons ha pogut saber El Nacional. El jutge els comunicarà el seu processament arran el cas 1-O i podria dictar mesures de presó preventiva. Esquerra té convocat aquest vespre el Consell Nacional del partit per formalitzar la decisió.

En acabar el ple, les tres diputades s'han dirigit als despatxos del grup parlamentari, on també ha anat el president del Parlament, Roger Torrent, per comunicar la seva decisió al grup. 

Forcadell, Rovira i Bassa han estat citades al Suprem aquest divendres al matí junt amb Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. El fet que els exmembres del Govern que no són diputats Meritxell Borràs i Carles Mundó no hagin estat citats ha provocat que les diputades, aconsellades pels seus advocats, sospesin la possibilitat de renunciar al seu escó per alleugerir la seva situació processal.

Romeva ha comunicat a la direcció del partit que no té intenció de renunciar a l'escó, igual com tampoc ho faran ni Turull ni Rull.

La gravetat de la situació ha quedat patent amb la intervenció que ha protagonitzat aquesta tarda la secretària general d'ERC durant la reunió del grup parlamentari, prèvia a la celebració del ple d'investidura. Rovira, visiblement afectada, ha admès desconèixer què pot passar demà a Madrid i ha explicat que havia preparat tant la seva situació personal i familiar com la del partit per a qualsevol escenari. La líder republicana ha expressat la necessitat que la formació, ja molt colpejada per l'empresonament del seu president, Oriol Junqueras, faci front a la situació.

A la reunió, que s'ha celebrat en una sala discreta del Parlament, estaven presents tant els diputats com alguns exdiputats, membres del grup parlamentari i dirigents del partit. Alguns dels assistents han relatat que el to de la intervenció de Rovira ha sonat a comiat. Fins i tot el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha explicat públicament que la trobada havia servit per acomiadar-se de companys.

Segons algunes fonts, les diputades haurien fins i tot estudiat la possibilitat de renunciar a les seves actes com a parlamentàries ja abans de la celebració del ple. Però no ho han fet davant el risc que el relleu amb els membres de la candidatura que hauran d'ocupar els seus escons no pogués ser factible a temps i l'independentisme perdés tres vots en una investidura que fins al darrer moment no s'ha sabut que no prosperaria.

Rovira, que ha abandonat la reunió del grup acompanyada del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, i de Rufián, ha estat molta estona absent del ple quan han començat les intervencions dels grups, fins i tot durant la intervenció del portaveu republicà. Bassa i Forcadell sí que han seguit el debat constantment des del seu escó.