Pablo Llarena ha mogut fitxa. La jugada del magistrat que investiga el referèndum i manté 28 imputats, entre els quals, el Govern de la Generalitat, l'antiga Mesa del Parlament, màxims dirigents dels partits independentistes i els representants de la societat civil, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart obre un escac i mat en la partida judicial.

Una hora després que el president del Parlament, Roger Torrent, anunciés la renúncia de Jordi Sànchez a ser investit president de la Generalitat, i davant la possibilitat que Jordi Turull, un dels imputats ocupés la presidència del país, Llarena va accelerar la màquina: anunci de processament i citació per decidir si els acusats que han mantingut l’acta de diputat han d'entrar o no a la presó.

No hi ha ni un advocat que mantingui un mínim d'esperança davant una nova entrada a la presó. Avui hi ha prevista una vista de mesures cautelars i hi podria tornar a haver una entrada en bloc al centre penitenciari.

Preguntats per El Nacional les respostes dels lletrats sobre quines són les seves expectatives i com veuen la vista, són exclamacions pessimistes: “malament”, “no ho vull ni pensar”, “és la guerra”, “és una massacre”. I alguns auguren el pitjor: que Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira entraran tots a la presó. Les expectatives més positives és que només ho farà Turull. I si això passa, serà la primera vegada que es fa la segona volta de votacions d’una investidura amb el candidat a president de la Generalitat a la presó.

D’aquesta entrada a la presó i de l’escrit de processament que coneixerem avui pengen les possibles inhabilitacions. Per inhabilitar els diputats cal el processament i que estiguin en presó provisional. No n’hi ha prou amb una de les dues condicions.

Que la Sala Penal del Suprem on es van presentar els recursos d’apel·lació hagi denegat la llibertat a Joaquim Forn i hagi seguit el criteri de Llarena, també dona pistes del que pot acabar passant.

Els sis diputats citats o van estar a la presó o la Fiscalia la va demanar en algun moment de la instrucció. El jutge no ha citat els consellers del Govern que, tot i anar a les llistes, han renunciat ara al seu escó com Carles Mundó o Meritxell Borràs. De fet, ahir, a darrera hora renunciaven també Carme Forcadell, Marta Rovira i Dolors Bassa. Bassa va estar un mes a Alcalá-Meco i Forcadell una nit quan encara era presidenta del Parlament. El moviment d'ahir a la nit després de la primera ronda de votacions del ple d'investidura busca rebaixar la percepció de la reiteració delictiva i no entrar a la presó.

VOX, el referent sorpresa

Pablo Llarena preguntarà demà a la Fiscalia, a l’advocacia de l’estat i a VOX si els vol mantenir en llibertat provisional o si creuen que poden incórrer en la reiteració delictiva i per això cal tancar-los a la presó fins que no es faci el judici. I això, encara que el jutge avui mateix ja comunicarà l’ordre de processament, vol dir que com a mínim s'estaran un mes a la presó, com a poc, perquè ha decretat una peça secreta per seguir investigant i ha donat 30 dies a la Guàrdia Civil. Per tant el cas no es tancarà fins més endavant.

VOX, l’acusació popular, que en aquest cas està tenint un paper d’actor principal, ja ha avançat que demanarà la presó per a tots. “VOX mantindrà la mateixa posició que ha estat corroborada per la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Suprem en defensa sempre de l'Estat de Dret, la Justícia i la unitat d'Espanya. Els serveis jurídics de VOX estan estudiant la possibilitat de demanar presó provisional per als sis encausats que estan citats divendres al Tribunal Suprem”, ha avançat el sindicat d’ultradreta.

La Fiscalia no vol avançar res, almenys oficialment, fins que es comuniqui la seva petició durant la vista. Això no treu que es comencin a filtrar informacions sobre què farà el Ministeri Públic, com ha anat passant en els dies clau del cas.

I Llarena haurà de decidir en funció del que li demanin. Si fins ara el que deia la Fiscalia marcava el rumb, des del recurs d’apel·lació de Joaquim Forn, on la sala ha fet cas a VOX i ha obviat la llibertat sota fiança que demanava la Fiscalia, s’obre un nou escenari encara més incert del que ha estat marcant tot el cas.

La petició de presó o no anirà fonamentada amb la gravetat del delicte, també és que avui Llarena informarà totes les parts dels delictes pels quals se’ls jutjarà. Tot i que ara estan acusats de rebel·lió, sedició i malversació, és una acusació provisional que s’acaba delimitant quan es tanca la instrucció. En aquest cas, el magistrat també ha mogut fitxa ràpid perquè encara no està acabada tota la investigació de la causa. Però Llarena sembla haver premut l’accelerador davant la investidura.

Processats

L’escrit de processament és important per a tots els acusats. Per als que estan a la presó també. Sabran per quins delictes se’ls jutjarà i això tancarà definitivament, i més si entren nous acusats a la presó, la possibilitat de sortir en llibertat abans del judici. Un fet que tampoc es preveia que passés.

També se sabrà avui per quins delictes s’acaba jutjant tota la resta d’imputats. La Mesa del Parlament, Artur Mas, Marta Pascal, Mireia Boya i Neus Lloveras. Llarena dirà si continuen tots investigats i van tots a judici o si hi ha algú que s’acaba despenjant de la instrucció i queda sense càrrecs.

I també haurà de decidir a partir d’aquest moment què fa amb el govern a l’exili i amb Anna Gabriel. Fins ara el pretext de Llarena per no dictar ordre de detenció era que calia l’escrit de processament. Avui ja definirà els delictes i es veurà si tenen validesa en els codis penals dels països on són Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Anna Gabriel. O sigui, si els codis penals de Bèlgica, Escòcia i Suïssa preveuen les extradicions pels delictes que els hi imputin.