La secretaria general d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha fet una crida a “generar consensos” per avançar en el camí marcat a partir del referèndum de l’1-O. Tot indicant que “consensuar no significa ni competir ni uniformar”, ni tampoc “guanyar posicions en el debat públic”, sinó “tornar a seure, a parlar, a compartir, a sumar i posar-se d’acord”.

En l'article Lliçons apreses de l'1-O, publicat aquest divendres al diari ‘El 9 Nou’ i al web d'Esquerra, a pocs dies de l’aniversari de l’1-O, Rovira ha recordat que fa sis mesos “que ho vaig haver de deixar tot i marxar”, i que des de l’exili ha pogut “recollir moltes mirades, d’escoltar moltes veus i de guanyar perspectiva en el camí cap a la República”.

 “Quan consensuem el camí des de la transversalitat, i ho fem per a la transversalitat del país, és quan l’opció del republicanisme és capaç de sortir del seu propi entorn”, ha afegit Rovira, assegurant que aquesta serà la manera de “resultar una opció atractiva per esdevenir clarament majoritària”. “Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó”, afirma.

Aniversari de l’1-O

En el mateix text, Rovira recorda que en l’aniversari del referèndum, “el reviurem i el tornarem a sentir”, tot afirmant que l’1-O va ser “un punt de no retorn”, perquè “la majoria de ciutadans van sortir al carrer a votar de forma sobirana, democràtica i pacífica sobre el futur del país”, però també perquè “el govern espanyol va actuar fent ús de la violència de forma desproporcionada i injustificada”. “I això va significar una vulneració dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya”, ha afegit.

Rovira, que apunta que des d’aleshores “l’Estat espanyol ha fet fallida com a estat de dret” ha insistit que Espanya ha posat “tota la maquinària d’un estat contra un moviment polític”. En contraposició, Rovira considera que “nosaltres sempre hem estat els de la via del diàleg”, però que “no és possible un diàleg honest, responsable i en igualtat de condicions, sense desbrossar el camí de la repressió que el fa intransitable”.

La secretaria general d’Esquerra també apunta que l’1-O “serà jutjat i sentenciat com un delicte”. “Caldrà que expliquem que és un judici polític que ha estat premeditat des d’aquell 20 de setembre quan van començar a fer visible la repressió”, afegeix Rovira.