La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apel·lat aquest dilluns a la "màxima exigència", "lleialtat" i "complicitat" per reconstruir confiances després de la "repressió contundent" que ha fet "tant mal" a l'independentisme.

En una entrevista a Catalunya Ràdio des de Ginebra (Suïssa), Rovira ha assegurat que ERC "no comprarà" crides a unes falses unitats amb voluntat partidista ni debatrà propostes que no s'aprofundeixin i que no es puguin realitzar".

La dirigent d'ERC ha donat prioritat al consens per dissenyar una la resposta a la sentència de l'1-O, això sí, ha dit que haurà de comptar amb espais de mobilització popular "molt amplis" i que a nivell institucional també haurà de ser "àmplia" i partir d'un acord entre totes les institucions democràtiques com el Govern, els ajuntaments, el Parlament i les diputacions.

Durant l'entrevista Rovira ha reclamat reconstruir l'espai independentista en diverses ocasions i ha situat les diferents reunions que s'han fet els últims mesos amb l'espai independentista com eines "imprescindibles" per avançar. "Hem d'abandonar els retrets públics, generar complicitats i reconstruir confiances", ha aconsellat. També ha explicat que tenen pendent fer "autocrítica" del que ha passat els últims anys i de "tornar a agafar el camí". Una vegada més, ha destacat la necessitat de tornar a l'esperit de l'1-O i "construir complicitats entre institucions i la societat civil".

Un nou moment "referendari"

S'ha mostrat partidària d'analitzar els errors comesos per l'independentisme i ha exigit construir "sobre solidesa". "Ningú està disposat a vendre ni a comprar fum", ha advertit. La republicana ha constatat que un dels "errors" comesos amb el referèndum de l'1-O va ser que no va tenir "prou legitimitat interna" i reconeixement internacional. Per això, ha dit que després de la sentència hi ha consens perquè caldrà passar per les urnes en unes eleccions referendàries.

Rovira ha explicat que "el mandat de l'1-O el tenim" però que no s'ha aconseguit implementar-lo i que, per això, caldrà un "altre moment referendari". Rovira ha definit l'actual etapa política com el moment per "agafar forces" i "eixamplar la base" i ha apostat per acabar amb la "dependència" amb l'estat espanyol i explorar més la vessant internacional.

La secretària general d'ERC ha manifestat que quan es faci pública la sentència no hi haurà "més remei" que apostar per la defensa dels drets socials, civils i polítics "que no afecten només a l'independentisme" a través de la desobediència civil, pacífica i no violenta. De fet, tot i no voler detallar de si aposta per una aturada de país, ha parlat d'una "lliga democràtica" en defensa de la democràcia seguint l'esperit del 3 d'octubre de 2017.

Finalment Rovira ha mantingut que mentre no sigui inhabilitat, Oriol Junqueras serà el candidat d'ERC i que si cal escollir un nou cap de cartell s'obriran unes primàries internes. Ha opinat que, si fos per ella, impulsaria més reunions entre els diferents agents independentistes i que un dels reptes de futur serà preparar nous lideratges. Ha demanat l'absolució pels encausats per l'1-O i s'ha obert a parlar d'una amnistia política en creure que no s'ha comès cap delicte.