El jutge de primera instància de Figueres, Antonio Coscia, que investiga els talls de la Jonquera de Tsunami Democràtic en el marc de les protestes postsentència del 2019, ha demanat a la Fiscalia que "indiqui si considera que existeixen indicis suficients per a poder atribuir la possible comissió d'un delicte de desordres públics" a la diputada d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Marta Rosique. L'escrit del jutge, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, també demana al ministeri fiscal que indiqui si creu que la Sala Segona del Tribunal Suprem, la qual presideix el magistrat Manuel Marchena, hauria d'assumir "la instrucció i el posterior enjudiciament de la causa" de la diputada. 

 

Condemnes pel Tsunami

Nou avenç en la persecució de Tsunami Democràtic, la causa que ja té un condemnat. Es tracta d'un independentista de 29 anys, que té pendent un segon judici. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i sis mesos de presó Brian Bartés per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, a més de pagar una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions a un agent dels Mossos, durant la protesta de Tsunami Democràtic, el 18 de desembre de 2019, en els voltants del Camp Nou, en el partit del Barça Madrid, per protestar per la sentència del Suprem als líders catalans. El tribunal afirma que no li aplica l’agreujant  d’usar un objecte perillós i sí l’atenuant de reparació del dany (en dipositar al jutjat 500 euros per a l’agent), però no li rebaixa la pena al mínim en considerar que “l’agressió va ser per l’esquena d’un agent quan tractava de refugiar-se en una furgoneta d’una actuació grupal, de la qual es va servir l’acusat per donar-li una puntada de peu a les lumbars, amb major impunitat”, a més de picar a la cama d’un segon i tirar un objecte. La sentència no es ferma i es pot presentar recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Sota sumari

La investigació penal sobre els organitzadors de Tsunami Democràtic fa dos anys i escaig que està sota secret de sumari. L’Audiència Nacional ha validat que el jutge Manuel García Castellón mantingui el secret de les investigacions que va decretar des de l'inici, el 2019, per descobrir els impulsors de la plataforma, que va aconseguir grans mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. El tribunal sosté que el titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional manté el secret mes a mes, i en aquests moments és raonat perquè està a l'espera de la resposta de “comissions rogatòries”, és a dir, que s’ha demanat auxili judicial a un o diversos països, i que encara "s’analitzen els dispositius" comissats.