La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha assenyalat aquest divendres que “seria molt estrany” que no s’investís Carles Puigdemont com a president encara que Junts per Catalunya no fos la llista més votada. Tot i això, s’ha mostrat “molt convençuda” que serà l’opció “guanyadora” el 21-D.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Pascal ha qualificat de “molt competitiva” la llista de Puigdemont, i ha celebrat que finalment l’exconsellera socialista Marina Geli s’hi hagi afegit. “És un gran fitxatge”, ha assegurat. Així, també ha volgut posar de relleu la “generositat” del PDeCAT vers Puigdemont per conformar la llista on se senti més “còmode”, i considera que això “no perjudicarà” el partit. De fet, compara aquesta llista amb la que va fer Convergència l’any 80, quan va cercar gent de diversos sectors.

Pel que fa als pactes electorals, Pascal no ha volgut pronunciar-s'hi, ja que “primer cal guanyar”. “Si no guanyem, el que hem fet fins ara queda en entredit”, ha assegurat. Malgrat això, sí que creu que en la nova etapa “no pot ser que uns ens vetem als altres” —en una clara al·lusió al ‘no’ de la CUP a Mas—, ja que “aquí no hi sobra ningú”. En aquest sentit, tot i reconèixer que Junts pel Sí “no ha estat un instrument senzill” i hi ha hagut “discrepàncies”, creu que “hem arribat on hem volgut arribar”.

“El 22-D no serem independents”

En la línia de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, Pascal també creu que les eleccions del 21-D són “el plebiscit que l’Estat no es va atrevir a pactar”. Malgrat això, creu que cal fer un discurs “realista” i dir que “la República no la farem el 22 de desembre”.

Així, ha tirat de l’“autocrítica” per reconèixer que “necessitem més temps del que havíem pensat per fer efectiva la República", ja que vam pensar que “anar molt de pressa volia dir ser més efectius”.

En aquest sentit, considera que la massa social de l’independentisme “ha de créixer” per fer més pressió a l’Estat, tot i que ha volgut valorar positivament que ja “en som més” que el 27-S de 2015.

Pascal també s’ha referit al referèndum acordat, del qual ha dit que tot i no ser l’“objectiu” de JuntsxCat, se seuran a parlar si l’Estat el proposa perquè “no tenim por de les urnes”.