L'alcaldessa de Girona i diputada de JxCat, Marta Madrenas, tanca files amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i considera que s'està cometent una injustícia amb ella. Madrenas sosté que no s'ha d'aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament contra Borràs, que permet suspendre els diputats als quals s'obri judici oral per dilectes vinculats a la corrupció, "perquè preval la presumpció d'innocència". En una entrevista aquest diumenge a l'ACN, afirma que són "una brutalitat tots aquests judicis previs i em semblen un error terrible", diu l'alcaldessa gironina. Madrenas, llicenciada en Dret, assegura que no "entén res" perquè ningú ha posat "en valor la presumpció d'innocència, que és un principi bàsic del nostre sistema jurídic".

Madrenas defensa que és "gravíssim i una brutalitat" que s'estiguin fent aquesta mena de judicis previs contra Borràs pels contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i recorda que el TSJC encara no ha obert judici oral contra la presidenta de la Cambra, però en cas d'haver-ho fet, es pregunta "quants casos hem vist que acaben en absolució? Em sembla un error terrible que passi tot això", afirma. 

Els informes de la Guàrdia Civil en qüestió 

L'alcaldessa de Girona posa en dubte els informes de la Guàrdia Civil que conclouen que Borràs va donar indicacions per fraccionar contractes. En referència a l'1-O, assegura que "jo mateixa he pogut veure i llegir personalment atestats de la Guàrdia Civil que, directament, diuen mentides i falsedats". En aquest sentit, Madrenas recorda que Catalunya no està en una situació de "normalitat democràtica" i menys encara de "preservació dels drets fonamentals, especialment els dels independentistes". Ha recordat alguna de les "animalades" que la Guàrdia Civil ha arribat a dir, i a més assegura que sabent qui és Laura Borràs i les idees que defensa, es pregunta: "he de donar-hi veracitat sense haver-hi hagut judici?". 

Madrenas es mostra convençuda que si Borràs no fos la presidenta del Parlament "no estaria allà on es troba a nivell processal". "I com que estic segura d'això, aniré a totes per defensar la nostra gent, la de JxCat, la d'ERC i la de la CUP, que treballin per a la independència, perquè rebran repressió", ha afegit. A més, ha assegurat que ella sempre estarà al costat "dels represaliats i no dels que represalien". 

Possible sortida de JxCat del Govern

La diputada ha evitat parlar sobre si JxCat hauria de sortir del Govern en cas que ERC i la CUP deixessin caure Borràs: "no vull pensar en pantalles futures, sinó en què els arguments que he exposat són prou potents", subratlla Madrenas. Sobre la continuïtat del pacte amb ERC, es remet a allò que es va acordar al congrés de Junts, i afirma que "vam ser molt clars, dient que calia analitzar molts aspectes", diu en referència al compliment del pacte de Govern, la postura davant la repressió, la taula de diàleg i el camí cap a la independència. "Tot això s'ha de valorar", afirma Madrenas, que també és membre de l'Executiva Nacional del partit.

L'alcaldessa ha posat especial èmfasi en el camí cap a la independència, per això en ser preguntada sobre la continuïtat de JxCat al Govern, afirma que "si és útil per construir aquest procés, sí". La diputada explica que correspon al partit debatre si se senten "satisfets" amb els diferents punts que el congrés va posar damunt la taula, però assegura que l'última paraula la tindrà la militància. "Estem avançant cap allà on volíem, és un bon acord per construir i implementar la independència? S'ha d'analitzar des d'aquest punt de vista, i no pas veure-ho en termes de perjudicar l'un o l'altre, electoralismes o sectarismes", ha afirmat.

Cas Dalmases

Madranes també ha parlat sobre la polèmica que ha envoltat durant els darrers dies al diputat de JxCat al Parlament, Francesc de Dalmases, per les pressions a una periodista al programa FAQS de TV3. L'alcaldessa creu que s'ha de ser "caut", tot i que ha assegurat que la decisió de Dalmases d'apartar-se com a portaveu de la comissió de control de la CCMA, i de demanar a Junts que li obri un expedient informatiu és "un gest molt correcte" que considera que és el més adequat. "Posem en valor aquesta actitud, que ha sortit d'ell mateix", diu Marta Madrenas. Admet, però, que personalment ella "desconeix exactament què ha passat i què no".