Un nou pas. El nou jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del cas de la Institució de les Lletres Catalanes  (ILC), Carlos Ramos, no ha acceptat el recurs de reforma de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, contra el seu processament com a directora de la ILC, dictat el 22 de juny passat pel jutge Jordi Seguí. Seguí va acabar la seva comissió de serveis al TSJC l'1 de juliol passat i, segons el sistema de repartiment va ser substituït per Ramos, a qui l’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, el va recusar per falta d'imparcialitat perquè el seu nomenament al TSJC va ser impulsat el 2004 pel govern tripartit del PSC. Ramos li ho denega i sosté que aquesta recusació, ja resolta en altres procediments de fa dos anys, és “abús de dret” i frau processal”.

L’instructor del TSJC va processar Laura Borràs pels delictes de malversació de fons, frau, prevaricació i falsedat documental. I dijous passat, la fiscalia va reduir-ho a dos delictes: prevaricació continuada i falsedat documental en concurs de normes, amb un delicte continuat de falsedat en document per destí. I el càstig que li demana: 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic per haver concedit 18 contractes de la web de la Institució al seu amic Isaías, Herrero, a qui li demana les mateixes penes.  La decisió del jutge instructor pot ser ara recorreguda en apel·lació a la sala del TSJC, tot i que el jutge podria no esperar-se i dictar l’obertura del judici oral contra Borràs, Herrero i l’amic d’aquest, Andreu Pujol, a qui la fiscalia demana tres anys de presó.

Els recursos de Borràs i la consulta al TC

Els advocats de Borràs, Gonzalo Boye i Isabel Elbal , van demanar que la presidenta del Parlament i de Junts fos jutjada per un tribunal de jurat, tal com fixa el delicte de malversació de fons, i que si no es consultés les competències al Tribunal Constitucional (TC). El jutge instructor exposa que com finalment no se l’acusa de malversació no hi ha cap recurs a resoldre, i alhora considera que no s’ha justificat prou la consulta al TC. El jutge tampoc respon el recurs de Roger Espar, el funcionari de l’ILC, contra el seu processament, ja que finalment, la fiscalia li ha retirat l’acusació.

El magistrat Ramos es mostra molt contundent enfront de la seva recusació, plantejada pels advocats de Borràs perquè assegura que ja va ser resolta en procediments anteriors, com és pel judici del president Quim Torra i de la Mesa del Parlament, on el TSJC sí que ha acceptat apartar el seu president Jesús Maria Barrientos. “Donada la seva absoluta inviabilitat, que és coneguda per la recusant i la seva representació lletrada, la seva formulació és aquest procediment, només pot considerar-se un abús de dret i un frau processal dirigit a remoure al jutge determinat per la llei i a dilatar la tramitació, amb la finalitat d’endarrerir la decisió a adoptar sobre una eventual obertura del judici oral”. Amb tot, Ramos insisteix que la presumpció d’innocència de Borràs continua incòlume.