L'anunci sobtat i poc explícit del govern espanyol sobre el suposat espionatge al president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles va deixar moltes preguntes a l'aire. En ple escàndol pel CatalanGate, la informació sobre l'ús del mateix programari contra el govern espanyol ha aterrat sense més explicacions. Davant la manca de concreció de l'Executiu n'hi ha que miren enrere per recordar que passava entre el maig i el juny del 2021, quan es van infectar els mòbils dels dos membres del govern. En aquella època hi havia diferents punts calents en l'actualitat com la concessió dels indults als presos polítics o la crisi diplomàtica amb el Marroc. Aquesta darrera està acaparant gran part les mirades, ja que, segons l'empresa que comercialitza Pegasus, només el ven a Estats. Tot plegat quedaria només en conjectures, si no fos per l'informe d'Amnistia Internacional publicat fa gairebé un any en què s'assenyalava a Rabat com a posseïdor del programari.

 Amnistia Internacional i Forbidden Stories, van publicar el juliol del 2021 un informe en què assenyalava el Marroc com a posseir del programari, el qual asseguraven que havia fet servir. "El programari espia Pegasus, comercialitzat per l'empresa israeliana NSO, s'ha utilitzat durant diversos anys per monitorar sistemàticament periodistes, activistes i altres membres de la societat civil", advertien al seu informe, que s'està recuperant en el marc de la nova informació revelada pel govern de Sánchez. 

En la informació publicada per Amnistia el juliol del 2021 es mostrava com Rabat havia fet servir el programari Pegasus per espiar activistes, polítics i periodistes. Tot i això, en la llista que va poder desentrellar Amnistia fa gairebé un any no s'incloïa cap polític espanyol, tot i que si un excorresponsal a Rabat. Malgrat que la informació es va fer pública en plena crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc per l'hospitalització a la península de secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, i la resposta marroquina a la frontera, al no haver noms destacats d'espanyols la investigació d'Amnistia, no va interpel·lar directament l'Estat espanyol, segons destaca El Español.  Ara, es recupera el treball que fa un any va publicar l'ONG, així com la investigació que va mostrar, el Marroc hauria infectat el mòbil del president de França, Emmanuel Macron, qui no va arribar a confirmar la informació. 

El silenci d'NSO Group

NSO ha repetit que només ven Pegasus als Estats, la companyia a més ha remarcat que en fa un control. Però tot plegat es desmunta davant del testimoni d'un dels experts en seguretat informàtica del laboratori tecnològic d'Amnistia a Londres, Etienne Maynier. En una entrevista a El Confidencial, Maynier recorda l'experiència que Amnistia ha tingut denunciant a NSO els atacs a defensors de drets humans per part, justament, del Marroc. "Al Marroc publiquem informes sobre atacs contra defensors dels drets humans per part de les autoritats marroquines. Vam enviar aquests informes a NSO el 2020. Diversos mesos després de la publicació de l'informe, vam veure que el Marroc feia servir la mateixa eina contra periodistes. Així que no puc dir que no ho sabessin", ha explicat.