La tensió entre el Marroc i Espanya arran de l'acollida i hospitalització del líder del Front Polisario, Brahim Ghalil, encara està lluny d'acabar. El govern marroquí ha reclamat al govern de Pedro Sánchez "actes" que vagin més enllà de "copets a l'esquena".

Així s'ha pronunciat aquest dijous un alt càrrec de la diplomàcia marroquina, considerat com proper a Palau de Mohammad VI, al portal le360.ma. Ho ha fet a falta que el govern publiqui un comunicat oficial per explicar la seva decisió de cridar a consultes aquest dimarts la seva ambaixadora a Madrid, Karima Benyaich.

Cap relació amb la crisi migratòria

Tanmateix, l'alt càrrec no identificat ha deixat clar que la crisi entre ambdós països no és migratòria ni té cap relació amb l'entrada de milers de migrants a Ceuta entre dilluns i dimarts, sinó que gira entorn l'acollida de Ghali. Una puntualització que també va fer l'ambaixadora abans d'acudir al ministeri d'Afers Exteriors espanyol, convocada per la ministra Arancha González Laya

"La crisi entre el Marroc i Espanya té per nom Brahim Ghali i no Ceuta", ha resumit l'alt càrrec qui també ha defensat que Rabat no ha actuat "per emoció, sinó sobre la base de fets tangibles que posen en crua prova l'associació estratègica entre els dos països". 

"Seguim sense haver rebut explicació ni justificació d'Espanya", tot i que ja la setmana passada González Laya va dir que s'havien donat les "explicacions oportunes" al govern marroquí i s'ha defensat en tot moment que Ghali va ser acollit per raons estrictament humanitàries.

Espanya no dona resposta al Marroc

El Rabat ja va advertir en un comunicat el 8 de maig de què la presència de Ghali a Espanya tindria "conseqüències", atès que, segons ells, Espanya no  va avisar prèviament, de manera "premeditada" d'aquesta decisió. 

Tot i això, l'executiu de Sánchez ha persistit en l'estratègia d'ignorar el Marroc i seguir donant recer al líder del Polisario, que rep tractament contra la Covid-19 en un hospital de Logronyo.

"El parèntesi migratori no és el tema, és un ingredient per recordar la importància del veïnatge estratègica entre el Marroc i Espanya", ha puntualitzat l'alt càrrec diplomàtic, de forma que ha donat a entendre amb això que s'hauria facilitat el pas de més de 8.000 migrants cap Ceuta.

"El Marroc espera d'Espanya actes"

Així, ha insistit que la forma en què ha actuat Espanya no concorda amb la "confiança entre dos socis i veïns" i per això el Marroc segueix a l'espera d'una "resposta jurídica" en relació amb Ghali, contra el qual hi ha causes pendents davant la Justícia espanyola.

"El temps en què es podia resoldre una crisi amb el Marroc amb copets a l'esquena amistosos és cosa del passat", ha advertit el responsable marroquí. "El Marroc espera d'Espanya actes", ha tancat.

 

Imatge principal, bandera del Marroc al costat d'un retrat del rei Mohammad VI / Europa Press