Després que el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, hagi reivindicat aquest divendres la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), en el sisè aniversari de la seva proclamació, el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, li ha replicat que el govern espanyol és "perseverant en el diàleg i el marc constitucional". En roda de premsa després d'inaugurar les obres de reforma de la Comissaria de la Policia del Districte Centre de Madrid, Grande-Marlaska ha evitat contestar, a preguntes dels periodistes, si les paraules de Puigdemont són compatibles amb una eventual llei d'amnistia, i s'ha limitat a reivindicar, un cop més, la tasca del govern socialista de cara a "recuperar la convivència a Catalunya".

"Vistos els resultats d'aquests darrers cinc anys i de quina és la situació actual de la convivència a Catalunya en comparació a la que hi havia el juny del 2018, jo el que puc traslladar és que aquest govern, i crec que no n'ha deixat dubte, si és molt perseverant en alguna cosa és en dues qüestions: diàleg i marc constitucional", ha afirmat el ministre. 

Puigdemont, sobre la DUI: "Ni hi hem renunciat ni hi renunciarem"

Puigdemont ha asseverat aquest divendres en un missatge a X (abans Twitter) que l'independentisme "ni ha renunciat ni renunciarà" a la DUI, que es va proclamar el 27 d'octubre del 2017, i immediatament després va quedar suspesa. Amb motiu de l'efemèride, el president ha reflexionat que el Parlament és el representant "legítim del poble de Catalunya" i ha reiterat que tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. Precisament, gràcies a aquesta legitimitat de la cambra, i a partir dels resultats obtinguts en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, Puigdemont ha recordat que "avui fa sis, el Parlament va proclamar la independència de Catalunya". Malgrat les adversitats a les quals s'han enfrontat els dirigents independentistes des d'aquell moment, adverteix que "ni hi hem renunciat ni hi renunciarem, per més esforços que alguns facin per desdir-se’n". 

En aquest sentit, Puigdemont ha subratllat que, malgrat el pas dels anys, han fet esforços per preservar la DUI de la "pulsió amnèsica o devaluadora d’alguns". "L'hem reivindicat, l’hem traduït a 25 llengües i la mantenim viva per a quan l’independentisme en el seu conjunt sàpiga aplegar-se en una única estratègia, superant temptacions partidistes", ha asseverat. En el context de les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez a canvi de l'aprovació d'una llei d'amnistia, el president ha fet una crida a procurar que tot el que es faci "no comporti renúncies, ni desconstrueixi el que vam començar a bastir ara fa sis anys, malgrat que a alguns els sembli poc i a d’altres els sembli massa".