El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha recordat que aquest divendres es compleix el sisè aniversari de la declaració d'independència de Catalunya. A través d'una piulada, ha reflexionat que el Parlament és el representant "legítim del poble de Catalunya". Puigdemont ha reiterat que tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació, i precisament, per aquesta raó, i pels resultats obtinguts en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, "avui fa sis, el Parlament va proclamar la independència de Catalunya". Malgrat les adversitats a les quals s'han enfrontat els dirigents independentistes des d'aquell moment, adverteix que "ni hi hem renunciat ni hi renunciarem, per més esforços que alguns facin per desdir-se’n". 

Puigdemont ha recordat que des de 2017 "l’hem preservat de la pulsió amnèsica o devaluadora d’alguns". En aquest sentit, ha defensat que des de fa 6 anys "l’hem reivindicat, l’hem traduït a 25 llengües i la mantenim viva per a quan l’independentisme en el seu conjunt sàpiga aplegar-se en una única estratègia, superant temptacions partidistes". El president ha fet una crida a tenir cura de tot allò que es porti a terme perquè "no comporti renúncies, ni desconstrueixi el que vam començar a bastir ara fa sis anys, malgrat que a alguns els sembli poc i a d’altres els sembli massa". 

6 anys de la DUI

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha celebrat el sisè aniversari de la declaració d'independència de Catalunya. A través d'una piulada, ha recordat que "avui, 27-O" de fa 6 anys, el Parlament de Catalunya va aprovar la Declaració d’independència. Turull ha reflexionat que des de 2017 han passat moltes coses, tot i que, ha defensat que ni el Parlament, que representa la ciutadania catalana, l'ha revocat, "ni renunciem al seu valor polític i legitimitat per fer-la efectiva". 

El 27 d'octubre de 2017, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser l'encarregada de llegir la Declaració d'independència des de la cambra catalana, i ha volgut recordar aquest moment. En una piulada, Forcadell ha fet referència a l'aprovació de la resolució sobre la independència de Catalunya. "Sempre a la memòria", ha sentenciat. 

En el marc de les negociacions per una possible investidura de Pedro Sánchez, Forcadell ha assegurat que "tant de bo" es produeixi perquè "voldrà dir que hem avançat nacionalment com a país". En una entrevista aquest divendres a la SER Catalunya, Forcadell ha defensat que l'acord per a la investidura no implicaria només una llei d'amnistia, sinó també la "reducció" del dèficit fiscal, el traspàs i "millores" en Rodalies. A més, considera que significaria que "estarem en el camí d'exercir l'autodeterminació".

Per la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reivindicat que la declaració unilateral d'independència continua "vigent" sis anys després. "Només cal aplicar-la i fer-la efectiva", ha afegit en un missatge a través de la xarxa X. L'entitat també ha destacat que els alcaldes de centenars de municipis van mostrar suport al Parlament i que va ser "essencial" el suport de la societat civil. "Gràcies a la determinació del poble i la mobilització popular, es va celebrar el referèndum de l'1 d'octubre amb prop de 3 milions de vots", han destacat. Així mateix, en el context de les negociacions per a la investidura, l'Assemblea defensa que no es poden fer "concessions" a aquells que van "suprimir" la sobirania del Parlament amb l'article 155.