Davant la petició de les defenses dels presos polítics perquè el president Carles Puigdemont comparegui com a testimoni al judici de l'1-O, el ministre de l'Interior ha estat clar i taxatiu: seria detingut. Fernando Grande-Marlaska ha recordat que el dirigent independentista seria arrestat en virtut de l'ordre nacional de detenció, encara avui en vigor.

"És molt fàcil de respondre", ha dit el ministre aquest dimarts en un acte a Madrid, preguntat pels periodistes sobre la petició de les defenses. I ha argumentat la seva resposta: "Per aquest Ministeri de l'Interior, la Policia i la Guàrdia Civil, hi ha una ordre nacional de detenció d'aquesta persona. Vostè pot treure'n la conclusió".

Els advocats de la defensa de Jordi TurullJosep Rull i Jordi Sànchez estan acabant els escrits de defensa que es presentaran avui al Tribunal Suprem. Amb ells presentaran també la petició dels testimonis que volen citar en el judici i, segons han confirmat a El Nacional fonts de la defensa, inclouen el rei Felip VI i Carles Puigdemont.

En el cas que el tribunal presidit per Manuel Marchena accepti les declaracions, aquestes podran ser presencials o per videoconferència. Normalment es fa a distància amb autoritats i alts càrrecs, com seria el cas del Rei.

El cas de Puigdemont, investigat en la causa, és diferent. Si Marchena accepta la seva declaració podria acceptar-la per videoconferència o bé obligar-lo a anar a declarar presencialment al Tribunal Suprem.