Les imatges de marroquins morint a mans de la policia espanyola quan intentaven saltar la tanca de Melilla per entrar en territori espanyol persegueixen al ministre de l'interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska. Tot i que no és l'única crisi a la qual s'ha hagut d'enfrontar el polític socialista en aquests tres anys de legislautra, segurament sí que és la més polèmica i la que fa més mesos que s'allarga davant la cruesa dels vídeos que van transcendir llavors i de l'elevada quantitat de víctimes mortals: segons la versió oficial van ser 27, però les ONG les xifren en una setantena de persones. Ara, tot plegat ha revifat davant el documental de la BBC que ha mostrat arreu del món vídeos sobre aquesta tragèdia i també denunciava que agents marroquins van traslladar cadàvers de persones que havien saltat la tanca i estaven a la part espanyola de la frontera. Això ha provocat que ha provocat que el ministeri hagi hagut de tornar a defensar la guàrdia civil per la seva actuació a Melilla. Amb tot, els partits el Congrés posaven sobre la taula la possibilitat de demanar una comissió d'investigació sobre els fets, quelcom que el govern espanyol i Marlaska volen evitar sigui com sigui. Per intentar-ho, el ministre ha cedit i ha ofert als grups polítics que puguin veure els vídeos que es van gravar el 24 de juny a la tanca de Melilla

El documental de la BBC ha provocat indignació entre els grups polítics per la imatge que es dona de l'Estat i dels fets, i això feia que grups de totes les ideologies hagin plantejat cada vegada de manera més insistent una comissió d'investigació sobre aquests fets. Per intentar-ho evitar, Marlaska els hauria ofert que veiessin els vídeos i les imatges d'aquell dia, una proposta que encara es desconeix si ha convençut als seus socis, especialment durs amb el ministre de l'Interior després de l'emissió del documental, i als partits de l'oposició, que s'haurien assabentat d'aquesta oferta de Marlaska a través dels mitjans de comunicació. Segons han explicat fonts d'Interior a El Mundo, la idea era que el visionat d'aquestes imatges, que ja estaria previst, tingués lloc dilluns vinent a Melilla, quan els portaveus de la comissió d'Interior visitaran la zona. Les imatges duraven una hora i mitja, però davant les queixes de la resta de partits i amb l'amenaça d'una comissió específica, s'ha optat perquè aquestes imatges es puguin veure també des de Madrid. 

Reclamen una comissió d'investigació 

Aquesta possibilitat dona resposta a queixes de partits com Bildu, que tot i que consideraven que era una petita passa que el ministeri els oferís veure les imatges gravades des de la comandància de Melilla, això suposava molts problemes i "el millor" seria que la resta de diputats poguessin accedir als vídeos des de Madrid. Des de Unidas Podemos s'han mostrat molt crítics amb el ministre i la vicepresidenta Yolanda Díaz denunciava després del documental de la BBC que els drets humans no es poden relativitzar i que els fets són prou greus perquè se'ls investigui a fons. Per això, el fet d'accedir només a les imatges no els acaba de convèncer, ja que el temps que tindrien és molt limitat i per tant, no es podrien fixar en tots els detalls.