La BBC ha estrenat un documental sobre la tragèdia a Melilla del passat 24 de juny que contradiu la versió d'Espanya i el Marroc. El programa Africa Eye ha emès aquest dimarts un documental sota el nom 'Death on the border' ('Mort a la frontera') que relata la tragèdia sobre l'intent de 2.000 migrants subsaharians de saltar la tanca de Melilla, que va acabar en allau i en el qual van morir almenys 24 persones, segons les xifres oficials, per motius que encara s'investiguen. Per la seva banda, l'ONG Caminant Fronteres eleva la xifra a 37 persones, i xifra en 70 les persones desaparegudes. La cadena pública britànica també ha publicat un fil a Twitter per documentar devolucions en calent il·legals per part de la policia espanyola i la violència extrema dels agents marroquins. 

Desmonten les versions oficials

'Com mirava Espanya com desenes de persones morien aixafades a la seva frontera', així ha titulat la BBC l'article per presentar el reportatge. Per a la realització del documental s'han analitzat els enregistraments de periodistes i diverses càmeres de vigilància i de l'Institut Geogràfic Nacional, que mostren que molts dels successos que les autoritats espanyoles situen en "terra de ningú", en realitat, van passar en territori espanyol. El documental desmunta les versions de les autoritats espanyoles i marroquines, que van assegurar que els migrants havien estat violents i que havien fet un ús raonable de la violència. Al contrari de la versió oficial, la BBC assegura que els agents de la policia marroquina van arrossegar cossos de migrants sense vida de tornada al Marroc ja en territori espanyol. El Ministeri d'Interior ho nega, i assegura que "és totalment mentida". A més, més de 450 persones van arribar a territori espanyol per a sol·licitar asil, però van ser detingudes i empeses de retorn al Marroc, i fins i tot alguns supervivents han afirmat que els guàrdies marroquins els van colpejar fins a deixar-los inconscients.

La cadena britànica acusa el Ministeri de l'Interior espanyol d'ocultar proves crucials de les càmeres de vigilància de les investigacions formals "on les càmeres enfocades en la tanca fronterera són monitorades en pantalles gegants". Tot i que com recorda la BBC, el defensor del Poble, Ángel Gabilondo, va afirmar que 470 migrants van ser retornats sense tenir en compte les disposicions legals i que el Ministeri de l'Interior no havia compartit totes les càmeres de seguretat disponibles amb els investigadors. "Pel que sembla, les autoritats marroquines no van intentar impedir que el grup arribés al lloc fronterer del Barri Xinès, que es troba a uns pocs centenars de metres", assenyala la BBC, mostrant de nou la passivitat de la que s'ha acusat al Marroc com a eina de pressió sobre el govern espanyol.

Gasos lacrimògens i bombes de fum

La BBC ha construït el relat enllaçant una gran quantitat d'imatges i infografies, que ofereixen una cronologia. Un dels vídeos mostra com la tanca fronterera s'enfonsa sota el pes de la gent que intenta escalar-la. A més, es pot veure com molts d'ells aconsegueixen creuar les primeres tanques, però després es queden embussats en zones tancades de la infraestructura fronterera. La cadena britànica relata com un gran nombre d'agents marroquins es van reunir fora del pati enfront de la tanca blava, impedint que ningú es retirés. Se'ls pot veure llançant gasos lacrimògens i bombes de fum en els espais tancats. Alguns dels migrants han explicat a la BBC que la gent es va asfixiar en un núvol de gas lacrimogen mentre estava atrapada en l'espai tancat. En algun moment, el pati es va omplir tant de gent que van entrar en pànic i es va produir una estampida. Els vídeos mostren als migrants aixafats en ser empesos contra les portes. "Mentre la majoria quedava atrapada al pati, uns altres van aconseguir travessar la frontera i entrar a Espanya”.

En els dies posteriors a l'incident, les autoritats espanyoles i marroquines van defensar les seves accions, dient que els immigrants havien estat violents i que s'havia usat força raonable però el que es veu en aquestes imatges és que els agents de l'ordre van disparar bales de goma a frec de roba contra un grup d'immigrants en el costat espanyol del pas fronterer. Més de 450 persones que van arribar a l'enclavament espanyol per sol·licitar asil van ser detingudes i empeses de retorn al Marroc. Alguns afirmen que els guàrdies fronterers marroquins els van colpejar fins a deixar-los inconscients. El responsable del Ministeri de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar el mes de setembre en el Congrés dels Diputats que no va haver-hi una massacre i que la violència es justifica per la pressió del grup de migrants en la tanca. El que també assenyala la BBC és que les autoritats espanyoles sabien que els immigrants africans arribaven a l'encreuament en grans quantitats. 

Reaccions al documental de la BBC

Els primers a reaccionar després de l'emissió del documental de la BBC ha estat Unidas Podemos, que ha acusat el ministre Grande-Marlaska d'incomplir la llei. El president del grup parlamentari, Jaume Asens, a través d'un missatge a Twitter assegura que "la massacre de Melilla va ser una vergonya" i exigeix al ministre que rectifiqui la seva gestió en aquest assumpte. També insta el PSOE a deixar de bloquejar "al costat del PP i Vox" una comissió d'investigació en el Congrés. Compromís, el soci nacional de Coalició per Melilla (CPM), també s'hi ha sumat a les crítiques al govern espanyol i lamenta que no hagi fet una valoració de l'informe del Defensor del Poble sobre la tragèdia a Melilla.