El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha evitat aquest dilluns donar qualsevol explicació sobre la intervenció telefònica a una quarantena d'activistes de l'Esquerra Independentista, entre els quals membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), en el marc d'una investigació judicial secreta de l'Audiència Nacional. El ministeri de l'Interior, segons ha publicat La Directa, hauria justificat aquest espionatge sota el paraigua de "la lluita antiterrorista". Marlaska, durant l'acte del Dia de la Policia Nacional a Barcelona, no ha donat una resposta clara sobre el motiu d'aquesta intromissió i ha assegurat que Espanya és una "democràcia plena", la qual "no persegueix cap mena d'ideologia o pensament", sinó que només s'encarrega de fer front "als delictes". El ministre, a més a més, ha apuntat que "en un estat de dret, com és Espanya, els cossos i forces de seguretat actuen sota les indicacions i les ordres directes de l'autoritat judicial", quan es tracta de limitar un dret fonamental. 

Aquestes declaracions de Marlaska arriben poques hores després que La Directa fes públic que la policia espanyol i la Guàrdia Civil van espiar un total de 38 activistes, entre els quals es troben el regidor de la CUP a Cardedeu, Hugh Lucchetti, i l'aleshores portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer. Segons els més de 2.000 fulls als quals ha tingut accés el citat mitjà, aquest espionatge va començar pocs dies després de la vaga general del 8 de novembre de 2017 i s'hauria allargat fins al primer trimestre de l'any 2019, com a mínim. En concret, van interceptar les seves trucades i els SMS, van infestar terminals a través d'un programari d'espionatge i van fer un seguiment dels activistes amb agents de paisà. La investigació també assenyala que es van col·locar balises de geolocalització als vehicles particulars dels independentistes i es va accedir als seus comptes de correu electrònic i de diferents xarxes socials, com Twitter i Facebook.

Marlaska no es mulla sobre la sortida de Junts

El ministre de l'Interior també ha parlat sobre la sortida de Junts per Catalunya del Govern de Catalunya. Tanmateix, Marlaska ha evitat concretar i només ha afirmat que el govern espanyol té com a "principis claus" dialogar i trobar estabilitat. "Aquesta és l'única manera que tots anem endavant", ha apuntat. En aquesta línia, el ministre ha remarcat que des que Pedro Sánchez dirigeix el govern, s'ha treballat per dialogar amb la societat catalana i espanyola. Durant l'acte, Marlaska també ha reivindicat que la col·laboració de la Policia Nacional amb els Mossos d'Esquadra "funciona molt bé". “Estant a Catalunya volia fer una menció especial a la coordinació policial de la Policia Nacional amb els Mossos d’Esquadra. Sense aquesta cooperació no estaríem tan segurs”, ha afirmat.