El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sortit al pas i s'ha defensat de la bateria d'acusacions i crítiques llançades per l'independentisme, que aquest dilluns ha saltat al coll d'aquest departament per haver justificat que s'hagin infiltrat agents de la policia amb una indentitat falsa al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a l'organització juvenil d'Esquerra Republicana de Catalunya, Jovent Republicà. A preguntes dels periodistes després de fer balanç de la campanya estiuenca de trànsit, Grande-Marlaska ha assegurat que les forces i els cossos policials de l'Estat actuen sota "l'estricte sotmetiment a l'ordenament jurídic i a la  llei" i s'ha limitat a dir que les seves funcions "estan recollides a la Constitució" i que són "les de garantir la seguretat i el lliure exercici dels drets i de les llibertats". 

Fernando Grande-Marlaska defensa que la policia actua sota "el sotmetiment a l'ordenament jurídic"
Fernando Grande-Marlaska defensa que la policia actua sota "el sotmetiment a la llei"

"Total oposició" a Òmnium Cultural

A més, el ministre de l'Interior ha mostrat "total oposició" al posicionament del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que ha denunciat "una estratègia d'Estat per vincular l'independentisme amb el terrorisme", de qui diu que "s'inventa una falsa violència perquè és incapaç d'afrontar democràticament el conflicte polític català". Grande Marlaska ha recordat a Antich: "Estem en un estat de dret i els nostres cossos i forces de seguretat només actuen en aquests termes: per garantir la seguretat i l'exercici de drets i llbertats". 

El cas entra a la via judicial

En resposta a un contenciós administratiu presentat per Òmnium, el departament vincula la captació d'agents infiltrats a les pràctiques habituals de la lluita antiterrorista i considera "legítim, idoni i oportú” infiltrar agents en els moviments juvenils per captar informació. A principis d'agost, Òmnium va presentar una demanda a l'Audiència Nacional pels casos de monitoratge policial al SEPC i al Jovent Republicà en la qual va denunciar la vulneració de drets fonamentals a la intimitat, a l'associació i a la desviació de poder. De fet, Xavier Antich va lamentar el silenci del ministre Grande Marlaska. Anteriorment, l'entitat havia enviat un requeriment administratiu al Ministeri de l'Interior donant-los deu dies perquè aturessin les pràctiques il·legals d'agents de la policia als moviments juvenils i independentistes. Com que va transcórrer aquest període, Òmnium va activar la via judicials "per desemmascarar el joc brut de l'Estat i aconseguir la condemna"