El govern espanyol s'ha pronunciat sobre la controvèrsia generada pel programa d'humor de TV3 que va fer un gag sobre la Verge del Rocío i l'accent dels andalusos. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat "respecte i consideració" després de la pluja de crítiques que ha generat el gag del programa Està Passant. En el programa, emès dimarts passat, apareixia una actriu que imitava a la Verge del Rocío amb un ninot bebè en braços simulant al nen Jesús, mentre que els presentadors feien bromes amb la seva vida sexual i el seu accent andalús.

Marlaska, que ha presidit la reunió preparatòria del Pla Operatiu de Seguretat per a la cimera europea de Granada que se celebrarà en aquesta ciutat els dies 5 i 6 d'octubre amb motiu de la Presidència espanyola de la Unió Europea, ha opinat que en qüestions relacionades amb els sentiments religiosos, ideològics o com cadascun entén la vida, és "sempre rellevant el respecte i la consideració".

Si d'alguna actuació o conducta es derivés algun tipus de responsabilitat, ha dit, "seran els òrgans competents els que determinin si té alguna transcendència des del punt de vista legal". En qualsevol cas, el ministre, que diu no haver vist la paròdia, ha fet una crida al respecte perquè "una societat és molt més rica i sana quan tots ens respectem dins de les diferències". A aquest assumpte també s'ha referit en la mateixa compareixença l'alcalde de Granada, Francisco Cuenca (PSOE), per a assenyalar que "jugar amb la religiositat és ofensiu independentment de la creença de cadascun", per la qual cosa ha demanat "no només el màxim respecte, sinó una rectificació, amb tot el respecte a la llibertat d'expressió".

Esbatussada a Twitter entre Jair Domínguez i Teresa Rodríguez

Aquesta polèmica no té aturador. Mentre Marlaska deia la seva i feia una crida al respecte, a Twitter hi ha hagut un intercanvi d'opinions, amb to un pèl elevat, entre qui va ser la portaveu d'Adelante Andalucia, Teresa Rodríguez, i Jair Domínguez. Tot ha començat per una resposta de Rodríguez a una piulada de Ramon Cotarelo, que la qualificava de "nacionalcatòlica", un comentari al qual ha respost Rodríguez. Finalment, Jair Domínguez també ha entrat en escena i ha afirmat que a Andalusia "fatxes, sociates i podemites són exactament el mateix quan els toques el moñeco del Rocío". Sens dubte, el gag de TV3 no ha deixat indiferent a ningú. La disputa a Twitter s'ha originat per unes declaracions de teresa Rodríguez a La Sexta, on afirma que el gag de TV3 "no és humor" sinó "opressió i discriminació".

El president d'Andalusia carrega contra TV3

El mateix president d'Andalusia i membre d'una confraria de Màlaga, Juanma Moreno, va compartir el vídeo aquest dissabte, que ja té 700.000 visites a les xarxes, amb el següent missatge: "L'humor és una de les senyes d'identitat de la nostra terra, però per tenir gràcia es fa amb respecte i afecte. Això és una falta de respecte a Andalusia, i a milers d'andalusos i les seves tradicions. Espero que per demanar perdó ho sàpiguen fer millor". Els presentadors del programa Està passant, Toni Soler, Òscar Andreu i Jair Dominguez ja van deixar clar que no pensen demanar perdó. L'últim a més, s'ha refermat en el seu dret a fer humor sobre qüestions relacionades amb l'Església catòlica.