Una vegada més, la Justícia espanyola ha intentat aconseguir l'extradició del president a l'exili, Carles Puigdemont, després de la seva detenció a l'Alguer per part de la policia italiana. Però, de nou, ha fracassat: el Tribunal d'Apel·lació va decidir que no li imposarien mesures cautelars de cap mena ni restriccions de moviment. Ara, en la vigília de la vista en la qual s'analitzaran si es donen les condicions per al lliurament del president català a Espanya, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha posat a la defensiva i ha assegurat que "allò que decideixin els jutges italians serà correcte".

Així ho ha subratllat en declaracions als periodistes a Còrdova amb motiu de l'acte central de celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, patrona del Cos, dins de la Setmana Institucional de l'Institut Armat que es festeja en aquesta ciutat des de dimecres d'aquesta setmana fins al dia 9.

 

ministro del Interior, Fernando Grande-Marlaska Córdoba el acto central de celebración de la festividad de la Virgen del Pila / EFE

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assisteix a l'acte central de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil / EFE

 

No obstant això, Grande-Marlaska ha dit que a ell no li agrada fer pronòstics i que "allò important és confiar en els diferents poders, en aquest cas al poder judicial italià, que és un poder judicial europeu", de manera que "aquí està l'entorn de l'ordre europea", ha remarcat.

Puigdemont vol recuperar la immunitat

Per la seva banda, Puigdemont ha sol·licitat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que li retorni la immunitat de forma cautelar amb l'objectiu d'evitar una nova detenció com la que es va produir a Sardenya. Aquest pas ja havia estat avançat pels advocats del president Puigdemont i el tràmit es va formalitzar el passat divendres.

Boye, confiat

El seu advocat, Gonzalo Boye, s'ha mostrat molt optimista i convençut que el procediment es tancarà i Puigdemont podrà tornar a Bèlgica dimarts, ja que dilluns té una agenda massa atapeïda. En una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio, Boye s'ha mostrat segur que Europa "ens donarà la raó, és un fet" i que l'Estat no compleix amb les normes europees, fet que hauria de provocar que se li apliquessin sancions.

"Els exiliats haurien de tenir garantida la immunitat de desplaçament a l'estat espanyol, però Espanya està incomplint una norma europea, resultat d'una persecució política", ha advertit l'advocat. Davant això i donant per fet que Europa els donarà la raó, Boye assegura que l'estat "pot seguir fent el que vulgui i Europa el que deu, el mateix que amb Polònia i Hongria", en referència a l'aplicació de procediments d'infracció.

Aquests, apunta, tenen uns "costos elevadíssims" especialment quan es depèn de l'arribada de fons europeus: "No sé si Espanya vol jugar a aquestes cartes". 

 

Imatge principal: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska / EFE