Fernando Grande-Marlaska ha canviat la seva opinió sobre l'amnistia i ha afirmat que "cal tirar cap endavant i que les ferides cicatritzin", després de presidir aquest dimecres la reunió de coordinació del dispositiu de seguretat per a les cimeres que acull Granada dijous i divendres —en el marc de la presidència espanyola de la Unió Europea. És un to renovat, que contrasta amb el que feia servir anteriorment. L'any 2019, per exemple, va dir que "totes les pretensions que es formalitzin han de ser en el marc de la Constitució i de la llei" i que l'amnistia "no està reconeguda". Ara, el ministre de l'Interior en funcions i pròxim a la monarquia ja no s'hi oposa frontalment i assenyala que "ha quedat molt clar" que "tot" el que es negociï per a la investidura quedarà enquadrat en el "diàleg", en el marc de la Constitució.

En aquesta línia, Marlaska s'ha mostrat convençut que hi haurà investidura "amb èxit" després de quedar "expressat pel conjunt de la societat espanyola el que volia" a les urnes —en referència a "un govern de progrés". També ha apostat per abordar "totes les polítiques de diàleg que generen cohesió, curin ferides i mirin al futur dins del marc constitucional". És a dir, que es tracta de seguir "treballant en la cohesió social" i "territorial, així com "en el benestar i en el creixement de tota mena". Finalment, ha insistit en el fet que es donen les condicions perquè hi hagi un executiu presidit per Pedro Sánchez "en el termini legalment establert" per la Constitució.

Guàrdies civils i policies, contra Marlaska

El ministre de l'Interior ha fet aquestes declaracions el mateix dia que el sindicat de la Policia Nacional JUPOL ha anunciat que participarà en la manifestació del 8 d'octubre a Barcelona, contra l'amnistia i per la possible "expropiació" de la comissaria de Via Laietana per instal·lar un museu en memòria de les víctimes de tortures —tal com reclamen els partits independentistes. El cos aprofitarà la protesta per denunciar els "atacs" que presumptament rep i rebutjar que puguin ser "moneda de canvi" en la investidura de Sánchez. La manifestació està convocada pels espanyolistes de Societat Civil Catalana (SCC) i amb el lema "No en el meu nom. Ni amnistia, ni autodeterminació".

D'altra banda, les set associacions representatives del Consell de la Guàrdia Civil han censurat la gestió de Marlaska per "no donar la cara" davant "l'atac sense precedents" que pateixen i la pèrdua de competències del cos. En una roda de premsa d'aquest dimecres, han demanat una reunió urgent al ministre i l'han interpel·lat directament: "Qui ens defensa?". Concretament, han denunciat la seva absència a l'inici de la sessió del Ple del Consell de la Guàrdia Civil el passat 28 de setembre perquè es trobava a Brussel·les.