El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha condecorat al coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí, l'excap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil cessat l'any 2020 pel mateix Marlaska, segons una ordre ministerial publicada al Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil. El coronel Sánchez Corbí va amenaçar l'any 2018 als manifestants que l'1-O es van gravar "tirant pedres" a policies. "Estem anant porta per porta" a buscar "tots aquells que van penjar vídeos molt ufanosos", va afirmar l'any 2018 en una entrevista.

Aquest dimecres 27 de setembre al coronel se li ha concedit La Creu de Plata de l'Orde del Mèrit, que li havia estat negada en el passat pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Aquesta decisió ha estat el resultat d'una sentència judicial del Jutjat Central del Contenciós-Administratiu número 5, que va estimar un recurs interposat pel coronel Corbí quan inicialment se li va entregar un reconeixement d'inferior rang. La sentència donava dos mesos a Interior per a anul·lar la medalla amb distintiu blanc que va concedir l'any 2022 a l'excap de l'UCO i canviar-la per una de superior rang. Finalment, ha estat aquest dimecres quan Marlaska ha autoritzat el canvi de condecoració.

Concretament, aquest episodi es remunta a l'any 2017, quan el coronel Sánchez Corbí, al costat d'altres coautors, va publicar el llibre titulat "Història d'un desafiament: cinc dècades de lluita sense quarter de la Guàrdia Civil contra ETA". Aquest llibre relata experiències de la Guàrdia Civil en la seva lluita contra ETA. En reconeixement d'aquest treball, el Ministeri de l'Interior va decidir condecorar a tots els autors del llibre amb la Creu de Plata de l'Orde del Mèrit, un reconeixement que simbolitza un alt grau de mèrit i honor dins la Guàrdia Civil, menys al coronel Sánchez Corbí, que va rebre la Creu Blanca, d'un rang inferior. Finalment, i després d'una sentència judicial, Marlaska ha anul·lat l'anterior condecoració ha autoritzat entregar la Creu de Plata, la mateixa que havien rebut la resta de coautors del llibre.

Qui és el coronel Manuel Sánchez Corbí? Amenaces a manifestants de l'1-O

"Estem anant porta per porta a buscar tots aquells que van penjar vídeos ufanosos". La frase és del coronel de la Guàrdia Civil condecorat, Manuel Sánchez Corbí, i anava dirigida als votants de l'1 d'octubre, especialment a aquells que van gravar vídeos encarant-se amb els agents que van actuar repressivament per aturar la votació. Corbí va fer aquestes declaracions a la revista Interviú, on es referia a la situació a Catalunya l'any 2017 i assegurava que l'1-O els catalans es van pensar "que tot valia, i no tot val". En aquest sentit, assegurava que el cos de seguretat espanyol estava anant "porta per porta" a buscar "tots aquells que van penjar vídeos molt ufanosos". Una amenaça a tots aquells que van protestar contra la violència de la policia espanyola durant la jornada del referèndum i les posteriors protestes. El coronel també va ser, fins al seu cessament el 2020, el cap de l'UCO. Aquesta és la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, i va ser una de les encarregades de l'operatiu contra l'1-O.