L'expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha rebut l'encàrrec de formar govern a Itàlia després de la dimissió de l'anterior primer ministre, Giuseppe Conte. L'anterior coalició executiva, conformada per l'antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S), el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) i Lliures i Iguals (leu, esquerra), va perdre el suport clau de Matteo Renzi (Itàlia Viva), i això va desencadenar en una nova crisi de govern.

Draghi ha estat convocat demà pel cap de l'Estat italià, Sergio Mattarella, per encarregar-li la formació d'un govern d'emergència davant la situació del país per la pandèmia de Covid-19 i després del fracàs de les negociacions polítiques per reeditar l'anterior Executiu.

Crisi al govern de coalició italià

El govern de Conte es va trencar ara fa dues setmanes després que el seu soci Matteo Renzi abandonés l'executiu per un desacord en el Pla de Recuperació per la pandèmia. Arran d'això, Giuseppe Conte va optar per dimitir el 26 de gener i evitar així trobar-se per primer cop en minoria en una votació al parlament. El govern italià afrontava una votació al Parlament sobre la qüestionada gestió del ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, on el govern italià podria quedar per primera vegada en minoria.

Des d'aleshores, els intents del president Mattarella per formar govern i sumar el suport de centristes, díscols de la Força Itàlia de Silvio Berlusconi o fins i tot una negociació per la tornada de Renzi amb l'objectiu d'acabar la legislatura el 2023 no han proliferat. A finals de la setmana passada ja sonava el nom de Mario Draghi com l'home que, al marge dels partits, pogués desencallar la crisi política al país i evitar anar a eleccions en plena onada de contagis.

Mario Draghi, l'expresident del banc central europeu

Per això, finalment el president de la República ha encarregat a l'expresident del Banc Central Europeu l'encàrrec de formar un govern d'emergència. 

Mario Draghi

L'expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha rebut l'encàrrec de formar govern a Itàlia després de la dimissió de l'anterior primer ministre, Giuseppe Conte.

Draghi és un reconegut economista italià que va encapçalar el BCE entre el 2011 i el 2019. Anteriorment, també havia dirigit el Banc Mundial (1985-1990) i va ser vicepresident de Goldman Sachs, el quart banc inversor al món.

 

Imatge principal: Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu (BCE), deixa la seva casa a Roma​. / Efe