La líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, ha sigut reelegida aquest diumenge presidenta del Reagrupament Nacional (RN) per quarta vegada consecutiva al congrés del seu partit, en una votació en què no es presentava cap candidat d'oposició i en què ha obtingut el 98,35% dels vots. 

Le Pen, que espera sortir reforçada de cara a la seva candidatura a les presidencials a la primavera del 2022, ha celebrat el congrés del partit durant aquest cap de setmana a Perpinyà, l'única ciutat d'entitat amb un alcalde de la RN.

Concentració antifeixista a Perpinyà

Contra el congrés del partit d'ultradreta a Perpinyà, més de dos milers de persones es van manifestar aquest dissabte. La mobilització contra l'extrema dreta ha aglutinat diversos sindicats, alguns partits polítics i també part de la societat civil. 

Els manifestants van carregar contra Le Pen i el partit que ara lidera i, amb crits i pancartes van recórrer el centre de Perpinyà. Com sol ser habitual, la marxa ha sortit de la Plaça Catalunya i ha passat per alguns dels barris més desafavorits de Perpinyà, fins a tornar de nou al mateix lloc. Abans i després s'han fet discursos i actes per denunciar "el perill que suposa" l'extrema dreta. "No volem feixisme, ni aquí ni enlloc", assenyalava l'Alain Vidal, veí de la ciutat.

Le Pen, al capdavant de l'extrema dreta

Le Pen està al capdavant de la formació des de 2011 quan va succeir al seu pare, Jean-Marie Le Pen, amb el qual va trencar políticament per distanciar-se dels excessos de les seves declaracions i fer més presentable la seva oferta política amb l'ambició de conquerir l'Elisi.

En una compareixença davant la premsa, la presidenta de la RN s'ha esforçat a desmentir els rumors sobre la seva pèrdua de confiança en les seves expectatives de poder guanyar les presidencials de l'any que ve. Un altre dels punts forts del congrés aquest diumenge és la designació del vicepresident primer del partit, que serà l'encarregat d'exercir temporalment la presidència durant els mesos en què Le Pen ha programat retirar-se del lideratge per consagrar completament a la campanya electoral.

El favorit per a aquest lloc és l'actual braç dret de la presidenta, el jove eurodiputat Jordan Bardella (25 anys). Però també és candidat l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, que va ser la parella de Marine Le Pen. La líder de l'extrema dreta pronuncia aquesta tarda un discurs al tancament del congrés amb el qual s'espera que marqui la direcció política dels pròxims mesos i, sobretot, faci pinya després del revés electoral sofert per la RN a les eleccions regionals d'aquest mes de juny.

En aquests comicis, marcats per una abstenció de dos terços de l'electorat, no només va fracassar en el seu objectiu de conquerir alguna de les regions que en els mesos precedents semblaven al seu abast - en particular Provença Alps Costa Blava, sinó que a més va perdre un 30 % dels seus representants en aquestes administracions.

 

Imatge principal: Marine Le Pen en la segona volta de les presidencials de França. / Efe