Més de dos milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Perpinyà (Catalunya Nord) contra el congrés que el partit d'extrema dreta liderat per Marine Le Pen, Reagrupament Nacional, ha celebrat a la ciutat provençal. 

Aquesta mobilització contra l'extrema dreta ha aglutinat diversos sindicats, alguns partits polítics i també part de la societat civil. Le Pen està fent un congrés, aquest cap de setmana, al Palau de Congressos de la ciutat de la Catalunya Nord, d'on ha de sortir el candidat de Reagrupament Nacional a l'Elisi. Els manifestants han carregat contra Le Pen i el partit que ara lidera i, amb crits i pancartes en contra, han recorregut el centre de Perpinyà.

Marine Le Pen

Foto de Marine Le pen amb un adhesiu antifeixista. - @SiviLaCanya

Com sol ser habitual, la marxa ha sortit de la Plaça Catalunya i ha passat per alguns dels barris més desafavorits de Perpinyà, fins a tornar de nou al mateix lloc. Abans i després s'han fet discursos i actes per denunciar "el perill que suposa" l'extrema dreta. "No volem feixisme, ni aquí ni enlloc", assenyala l'Alain Vidal, veí de la ciutat.

Ell ha assistit a la manifestació acompanyat d'un amic, en Toni Forte, que ha recordat que a Perpinyà el partit de Le Pen governa, malgrat haver rebut un suport molt petit en relació a la població. I és que Louis Aliot és també un dels blancs de les crítiques dels prop de 2.000 manifestants que han sortit als carrers de la ciutat aquest dissabte.

Manifestación etrema derecha Le Pen ACN

Capçalera de la manifestació contra Le Pen. - ACN

Representació del principat

La manifestació ha estat liderada pel sindicat CGT i la CNT que lluïen diverses pancartes en contra de les polítiques d'Aliot. Darrere s'hi ha col·locat altres sindicats minoritaris i, finalment, una representació del principat on hi havia, entre d'altres, el diputat al Parlament de la CUP Carles Riera.

Riera ha deixat clar que han vingut a Perpinyà perquè "Le Pen és a Perpinyà". "Al feixisme se li ha de plantar cara des del terreny i sense recular, perquè no es pot ni normalitzar ni banalitzar el feixisme", ha conclòs.

L'extrema dreta es va estimbar en les eleccions

L'extrema dreta francesa, el partit Agrupació Nacional, no va aconseguir guanyar cap regió en la segona volta de les eleccions regionals franceses. El partit de Marine Le Pen en la primera volta només havia aconseguit guanyar en la regió de Provença, sobrepassant per quatre punts d'avantatge al conservador Renaud Muselier. A la segona volta l'Agrupació Nacional es va veure sobrepassat per dotze punts de diferència pels conservadors, que representen a l'actual president de la regió.

El partit ultradretà, encapçalat per Marine Le Pen, també va ser derrotat a altres regions on participava en la segona volta, però on quasi no tenia opcions de guanyar, com a la regió Nord, on va quedar en segon lloc però molt allunyat del conservador Xavier Bertrand.

Imatge principal: Manifestació contra l'extrema dreta francesa. - @fedoriphore