El partit d'extrema dreta francès, el Rassemblement National de Marine Le Pen, ha punxat en la primera ronda de les eleccions regionals de França. Han estat unes eleccions regionals marcades pel fort percentatge d'abstencionisme, que ha arribat fins al 68%. Uns dels grans perjudicats han estat els ultres.

El partit de Marine Le Pen només ha quedat primer en primera volta a la regió de Provença, amb el candidat d'extrema dreta Thierry Mariani, que ha aconseguit el 34% dels vots, segons les primeres estimacions. Tot i això, Renaud Muselier, el candidat del partit d'Emmanuel Macron, actual president de la República francesa, li ha trepitjat els talons i ha assolit el 33% dels vots. Tots dos es disputaran la segona ronda a la regió, però Mariani ho té difícil si s'agrupen els altres partits.

Problemes per a Macron

Els del partit del president han patit una davallada important en totes les regions, fins al punt d'assolir només un 10% dels vots a escala estatal. A la regió dels Hauts-de-France la llista dels Republicans, liderada pel secretari de l'Estat Laurent Pietraszewski, ni tan sols ha arribat a una puntuació del 10% dels vots, i a Île-de-France, París i l'entorn, tampoc han arribat al 10% dels vots tot i la presencia mediàtica de la ministra de Ciutadania, Marlène Schiappa.

Resultados Provença FrançaResultats a la regió de Provença. 

Els resultats a la Catalunya Nord, Occitània

En la primera volta de les eleccions regionals a la regió d'Occitània, que inclou la Catalunya Nord, els resultats han mantingut en primera posició el partit socialista liderat per Carole Delga, la presidenta regional, que ha assolit quasi el 43% dels vots de la regió. Els del partit del Macron a Occitània, que està liderat per Jean-Paul Garraud, han seguit per darrere als socialistes però amb gran desavantatge, i tan sols han aconseguit un 21% del vot regional.

Resultats elecciones occitània frança

Resultades eleccions Occitània.

Victòria independentista a Còrsega

A l'illa de l'Estat francès on és més fort l'independentismeFemu a Corsica ha aconseguit un 28% dels vots de la primera volta. El partit independentista de Còrsega, encapçalat per Gilles Simeoni, ha posat contra les cordes la representació del partit de Macron a l'illa, representant Laurent Marcangeli, treient-li quasi 4 punts en la primera volta. Entre aquestes dues formacions es decidirà la segona ronda la presidència de l'autonomia.

corsega resultados elecciones

Resultats de les eleccions Còrsega

Abstenció

A tot això cal recordar que dos de cada tres francesos no han acudit a les urnes a la primera volta de les eleccions regionals. Aquestes eleccions van ser ajornades del març passat a aquest juny a causa de la pandèmia. L'abstenció s'ha situat entre el 66 i el 68%, segons estimacions dels instituts electorals. Això implica 12 punts per sobre del 55,4% registrat en les eleccions municipals del març de 2009. Sembla que l'abstenció ha afectat principalment al votant del partit d'extrema dreta de Le Pen, Rassemblement National.

Imatge principal: Paperetes de les llistes dels candidats francesos. - EFE